Home Zöldtető rendszerek Bioszolár zöldtető napelemekkel

Bioszolár zöldtető napelemekkel

20 perc olvasás
1
5,738
Bioszolár zöldtető napelemekkel

Egy zöldtető kiépítésének jelentős előnyei vannak, ismerve a pozitív környezeti hatásait, mint a költségmegtakarítások amelyek az épületben levő hőkomfort megtartásával járnak, a hangszigetelés, a tetőlefolyók és csatornarendszerek tehermentesítése a túl sok esővíztől és a listát még folytathatnánk. Ezek mellett, az extenzív zöldtetőt ajánlott kombinálni egy további lakás ökológizációs módszerrel, mégpedig napelemek telepítésével.

Azon kívül, hogy a fotovoltaikus elemek tetőkertre való telepítésével egy lépéssel még közelebb kerülünk ahhoz, hogy ökológiai épületünk legyen, van néhány gyakorlatias vonásuk amely meggyőz ezek kombinációjáról. Az előnyök általában a következők: zöld energia termelődik, környezetkímélő és nem utolsó sorban jelentősen csökkenti a villanyszámla összegét.

A zöldtetőn levő növények vizet vonnak ki az ültetőközegből amit elpárologtatnak, így jelentős hűtő hatásuk van és nem csupán az épületen belüli terület hőmérsékletét csökkentik, de a környezeti légköri hőmérsékletet is.

Tudnunk kell, hogy a napelemek ha túlmelegednek, elveszítik a hatékonyságukat és akár le is állhatnak. Ezért a napelemek telepítése vegetációs tetőre, egy különösen előnyös megoldás a panelek hatékonyságát tekintve, mivel megelőzi ezt a káros folyamatot, maximumon tartva a napelemek hatékonyságát, így ezek 16%-al hatékonyabban működnek mint a hagyományos tetőkre épített társaik.

A zöldtető, más környezetkímélő tulajdonsága mellett, felfogja a levegőben levő mikrorészecskéket és port, miközben tisztán tartja a környezeti légkőrt. Egy ilyen környezetben a fotovoltaikus panelek is tisztábbak maradnak, könnyebb a karbantartásuk és több energiát kapnak.

Ne felejtsük el azonban, hogy a napelemek már meglévő zöldtetőre való telepítése, vagy fordítva, egy zöldövezet kialakítása a már telepített napelemek alá hosszadalmas és kölülményes munkafázisokból áll, ami a tető vízszigetelését vagy a panelek kapcsolódását és bekötését illeti. Ezért egy optimális megoldás az extenzív zöldtető kiépítése kombinálva a napelemek beszerelésével egyidőben, így egyrészt költségmegtakarítást érünk el a kiépítések és karbanntartások folyamán, másrészt biztosítjuk az egyenletes súlyeloszlást.


A megoldás amely által a napelemek telepítése beilleszkedik egy többrétegű extenzív zöldtető építésébe, a következő:
Egy védőréteg, ami záróréteg is, gyökérálló fóliából, amely ellenáll a gyökerek agresszív hatásának (abban az esetben ha a vízszigetelés nem rendelkezik FLL gyökérállósági tanúsítvánnyal).
Egy védőréteg, amely egy poliészter rostokból vagy mechanikusan préselt rostokból álló geotextília, amelynek a vízfelvételi képessége 3 és 6 l/m² között van, terméktől függően.
Egy drén és vízvisszatartó réteg, kavicshoz hasonló tulajdonságokkal, de annál kiválóbb jellemzőkkel (mivel a kavicsnak nincsen vízvisszatartó képessége). Ezek a tojástartó formájú vagy háromdimenziós lemezek, vízmegtartó rekeszekkel és vízelvezető csatornácskákkal rendelkeznek, 20-30 mm-es magsságúak, megtartják a vizet és a feleslegest kivezetik a lefolyóba. Modelltől függően, 7­-11,5 l/m² vizet tartanak meg, saját súlyuk csupán 1,8-2 kg/m².

Fotovoltaikus panel tartó modul, kifejezetten gyors telepítésre tervezve, amelynek anyaga kémiailag kompatibilis a drénlemezzel amelyhez közvetlenül kapcsolódik. Telepíthetők 1000, 1200 mm-es vagy keresztirányban 1600 mm-es panelek.
Fotovoltaikus panelek. Ebben a fázisban telepítik, hogy elkerüljék a későbbi intenzív forgalmat. A gyártó előírásainak megfelelően szerelik össze, az állványok a legtöbb modellel kompatibilisek.
Kiterítenek egy filcréteget, kapilláris és nedvességszívó réteg, amelynek fontos szerepe, hogy egyenletesen eloszlassa az esővizet a panelek alatti terület öntözéséhez.
Kontrollaknákat telepítenek az alacsonyabban fekvő rétegek ellenőrzéséhez, állítható magassággal, 100 mm-ig, felső és oldalsó nyílással a vízelvezetésért.
Kiszórják a növények ültetőközegét 60–200 mm közötti vastagságban, az éghajlat és a felhasznált növényzet típusától függően. Mint a növények gyökérzetének fenntartott tér, létfontosságú ezek életben maradásához és fejlődéséhez.

Összetételében általában tartalmaz természetes és újrahasznosított anyagokat, mint cserép tégla törmelék, perlit, habkő, vulkáni kőzet, tőzeg rost, 1-40 mm-esre őrölt biológiailag lebomló növények. A legfontosabb szempont a szubsztrátum típusának kiválasztásánál, a vízmegtartó képesség, amely ebben az esetben minél nagyobb értéket kell elérjen, egészen a térfogat 40 %-áig, ezenkívül az áteresztőképesség és a szerkezeti stabilitás.
Maga a vegetációs réteg. Az extenzív zöldtetőnek ajánlottak azok a növények amelyek ellenállnak a nagy hőmérsékletingadozásoknak, a szélsőséges időjárásnak, legyen az fagy, szárazság, kevés csapadék, szél, savas eső, stb. A különböző fajtájú szédum (varjúháj), vadon élő füvek, ideális vegetációt jelentenek egy extenzív zöldtetőnek, de kombinálhatóak különböző típusú virágzó növényekkel, hogy igazán látványos, dekoratív táj jellegű legyen. Extenzív növényzetet többféleképpen érhetünk el, ültetéssel, magvetéssel, de a leghatékonyabb módja, úgy anyagilag mint a kivitelezési időben a vegetációs szőnyeg használata.

A magvetés módszere vagy a palánta elszórás / Sedum darabkáké amelyek meggyökerezzenek a talajban egy látszólag kevésbé költséges megoldás, viszont az öntözési, karbantartási erőfeszítések, amíg a növényzet kifejlődik, néhányszorosan meghaladja a vegetációs szőnyeg árát, amely már a kiterítés pillanatától 95%-os lefedést biztosít, azonnal ellenáll a heves esőzéseknek, hosszú száraz időszakoknak ami nem mondható el a magvetés esetében ahol egy zuhogó eső nagyban veszélyezteti az egész ültetvényt. A vegetációs szőnyegek, Varjúháj / fűfélék, ha egyszer kiterítik nagyon hamar meggyökereznek (10-14 nap) az ültetőközegben. A vegetációs szőnyeg egy gyökerekből álló háromdimenziós struktúra és jelentős mennyiségű jó vízelvezetésű, speciális, termékeny talaj, így rendes körülmények között, a kiterítés után egy évre az ökológiai tető teljesen kifejlődik. A kiterítésüktől számítva már védik a teljes extenzív zöldtető rétegeit minden kedvezőtlen időjárási viszonytól amely felmerülhet.

Az így felépített struktúra műszaki adatai, vízzel telített állapotban:
Súly: 1-1,4 KN/m²
Vastagság: 80 mm-től
Dőlésszög: 0-5°
Vegetáció: Szédum (Varjúháj)
Vízmegtartás: 50-60%
Átfolyási tényező: 0 %: C = 0.17** 2–8 %: C ≤ 0.45
Víz felhalmozódás: 25 l/m²

Egy ilyen módon telepített extenzív zöldtető, napelemekkel, költségileg előnyös, ami magában foglalja a legalacsonyabb kiépítési költségeket és a befektetés rekord idő alatti amortizációját. Nem utoló sorban, lehetőségünk nyílik létrehozni saját teraszunkat, egy különleges biodiverzitású területet, a fotovoltaikus panelek zöldövezetben való elhelyezése menedékül szolgál számos növény és rovarfajnak az időjárás viszontagságai elől.

Szaktanácsadást biztosítunk zöldtetők, zöld teraszok kivitelezésében, mint bioszolár típusú tető napelemekkel, jelentős előnyökkel, mint a pozitív környezeti hatások, költségmegtakarítások amelyek az épületben levő hőkomfort megtartásával járnak, a hangszigetelés, a tetőlefolyók és csatornarendszerek tehermentesítése a túl sok esővíztől.

Rendelkezésre állunk akár a tervezési szakasztól, hogy Ön optimális megoldásban részesüljön bármilyen zöldtető projekthez. Kulcsrakész projekteket valósítunk meg, teraszok, extenzív és intenzív zöldtetők hosszú távú karbantartását végezzük korszerű, tartós, ökológiai anyagokkal, vegetációs szőnyeg felhasználásával, amelyek összetétele speciálisan zöldtetőre szabott, legyen az extenzív, intenzív vagy táj típusú. A cégünk által kivitelezett zöldtetős projektek a legjobb költség/hatékonyság/biztonság aránnyal készülnek, emellett, segítünk rendszermegoldásokkal, teraszokhoz, zöldtetőkhöz, olyan módon, hogy konstruktívan és rugalmasan illeszkedjenaz Ön projektjének sajátos jellemzőihez. Ez lehet akár egy extenzív zöldtetősre tervezett ipari csarnok, vagy egy reprezentatív irodai épület intenzív zöld teraszokkal, vagy egy futurisztikus bevásárlóközpont, emeleti parkolókkal és táj típusú zöld teraszokkal.

Akár egy intenzív akár egy extenzív zöldtetőt szeretne, vagy táj-, esetleg kert típusút, vagy ha az épület teherbíró képessége olyan feltételeket követel, hogy ultrakönnyű, vagy könnyű zöldtető épüljön, ha a zöldtető ökológiai hatását ki szeretné egészíteni napelemekkel, vagy ha szeretne egy mutatós kinézetű függőkertet az épület belső vagy külső falára, állunk rendelkezésére projektekkel, rendszermegoldásokkal, zöldtető költségelőirányzattal, szakvéleménnyel.

Még több innen:  Zöldtető rendszerek