Home Miért zöldtető Miért extenzív zöldtető

Miért extenzív zöldtető

31 perc olvasás
0
5,746
Miért extenzív zöldtető?

Észak-Európában, a skandináv államokban vagy Nagy Britannia területén utazva megcsodálhatjuk azokat a régebbi vagy újabb, hagyományos vagy modern házakat ameyeknek a teteje olyan mint egy – egy kivirágzott kert, cserjékkel, sőt fákkal, vagy csak egyszerűen egy gyönyörű zöld pázsittal. Az épületek falait színes függő növények keveréke borítja. Ezeket nevezzük ma élő, zöldtetőknek, vagy zöld teraszoknak, homlokzatoknak.

Valószínüleg a történelem legismertebb zöldtetője a babilóniaiak által készült, amely a felhasznált komplex technikájának köszönhetően még ma is csodálatot kelt a szakértőkben. A Skót Orkney szigeteken a régészek “ökológiai” tetőket fedeztek fel amelyek i.e. 2500 -ra tehetők! Napjainkban ezen tetők építésének a hagyományát híven őrzik Skandináviában, Izlandon, Grönlandon, viszont már egyre több modern építmény veszi át ezt a megoldást más országokban is. Németország az egyik ahol a zöldtetők nagyon elterjedtek és ahol megvan az előnyük, hogy adókedvezményben is részesülnek.

A természetes anyagok, növények, mint nyersanyag használata a lakások építéseknél sok helyen feledésbe merült, és sokféle hamis mítosz született ezzel kapcsolatban. Ezek közül sok olyanoktól indult akik csak a klasszikus építőanyagok gyártásában, eladásában voltak érdekeltek, cégek amelyek egy veszélyes alternatívát láttak ezekben az ökológikus megoldásokban.

Gyakran csupán egy dolog érvényesül az építőiparban: a befektetett pénz. Az a hír járja, hogy egy zöldtető megépítése nagyon költséges. Semmi sem áll távolabb az igazságtól. Egy extenzív zöldtető építési költsége nem haladja meg az épület értékének a 2-3%-át, és az energia amit a hőszigetelésével megtakarít, az épület fűtésénél illetve a hűtésénél, 8-10 év alatt megtérül. Fontos megjegyezni a tető élettartamának a megsokszorozódását, mivel a zöldtető védi a víz- és hőszigetelő rétegeket.

Még azt is állítják, hogy károsítja az épület szerkezetét, szivárgást okozva és elősegíti a penészedést. Hamis! A vízszigetelés még a zöldtető építése előtt készül, és bármelyik felhasznált módszernél, egy újabb védőréteget építenek be, ami azonkívül, hogy megakadályozza a növények gyökereinek agresszív hatását, még egy plusz védelmet is nyújt a csapadék és hőmérséklet ingadozások ellen. Léteznek már vízszigetelő rétegek amelyeknek megvan a gyökérálló képességük is, a gyökerek csúcsában levő enzimek gátlásával.

Egy másik ijesztgetés, a fenntartási költség. Itt elsősorban a magas vízszámlákra gondolunk, ami öntözéssel fogy el. Szó sincs róla. Az ültetéskor / telepítéskor az extenzív zöldtető tényleg öntözést ígényel, főleg szárazság idején, de miután a növények megfogantak, és alkalmazkodtak a környezethez, általában, a csapadék elegendő nedvességet ad egy egészséges kert fejlődéséhez. A nagyon ritka öntözés, 1-2-szer havonta szárazság idején hozzájárul a dekoratívabb megjelenéshez és a növényzet jobb fejlődéséhez.

Abban az esetben ha megelégszünk a vegetáció ökológiai aspektusával és szerepével, egy sokszínű növényzet ígénye nélkül, ezt elérhetjük plusz öntözés nélkül is.

Az extenzív zöldtetőnek több előnye is van
Az extenzív típusú zöldtetők nagyon jó hőszigetelők, úgy télen mint nyáron, így az épületen belüli hőingadozások jelentősen lecsökkennek. Nyáron, a vegetáció néküli, lapos tetők 21 C°-al is melegebbek lehetnek mint a zöldtetők. Érezhető hőmérséklet csökkentő hatása van a speciális zöldtető szubsztrátumnak, ezenkívül a növényréteg is visszaveri az infravörös sugarakat. A zöldtető a kevésbé meleg évszakokban is jobban szigetel, mivel a reggeli órákban a növényzeten keletkező harmat vagy lecsapódás hőt szabadít fel ( 1grammnyi vízlecsapódással 530 kalória hő szabadul fel).

Az extenzív zöldtető hangszigetelése is egy fontos szempont. A városi területeken nap mint nap hallunk egy alapzajt, ami körülvesz, viszont egy vegetációs tetős épületben a csend egy felbecsülhetetlen környezeti tényezővé válik.

Egy extenzív zöldtető csökkenti a telekommunikációs hálózatok elektromágneses kisugárzását. Egyre gyakoribb az ökológiai építkezések helyi, nemzeti vagy európai alapokból való támogatása. Bármilyen kis zöldövezet kialakítása a városi területeken, hozzájárul az “Urban Heat Island” hatás csökkenéséhez, tudniillik a városokban a környezeti hőmérséklet 5-7 C°-al is melegebb lehet mint vidéken. A zöldtetők által felfogott széndioxid egy további ok amiért a hatóságok hajlandóak támogatást nyújtani zöldtetők építésére, főleg extenzív típusúra (mivel alacsonyabb a költsége mint az intenzív típusúnak és hasonló ökológiai hatása van).

Mi tehát az extenzív zöldtető?
A zöldtetők, zöld teraszok alapvetően két nagy csoportra oszthatók, extenzívre és intenzívre, amelyek aztán több típusúak lehetnek, a fő különbség a növényzetben és a különböző karbantartási szükségletekben áll, így különböznek a kiépítési technikák is.

Az extenzív zöldtető alapvetően egy környezetbarát alternatíva a hagyományos tetőkre, ahol PVC-t, bitument, fémlemezt és más anyagot használnának. Rendszerint alacsony specifikus súlya van négyzetméterenként, az ennél a típusnál használt növényzet legtöbb esetben különböző Varjúháj fajok, fűfélék, amelyek nem ígényelnek nagy mélységű szubsztrátumot. Ezért ezt a típust már meglévő épületekre is rá lehet építeni, mivel egy átlagos épület ezt a legtöbb esetben megbírja. Másfelől ez a típus nem ígényel intenzív gondozást, vagy bonyolult karbantartást. Attól kezdve, hogy a növényzet megerősödött, nem ígényel öntözést sem, évente egy-két kontroll-beavatkozás elegendő a növény-szőnyeg állapotának felméréséhez. Ezekkel az alkalmakkal eltávolítják a nemkívánt növényeket, esetleg táplálják a szubsztrátumot, ami hozzájárul a növényzet fejlődéséhez és egy dekoratívabb, dúsabb, gondozottabb kinézethez, de ez nem feltétlenül szükséges.

A zöldtetők megépítésénél figyelembe vesznek egy jól meghatározott technológiát, persze alkalmazkodva a specifikus, egyedi esetekhez, az épület teherbíró képességéhez, a tető dőlésszögéhez, az időjárási viszonyokhoz (több részletet találhat a Tervezési segédletek / Ellenörzőlista menüpontban).

A zöldtető egy többrétegű szerkezet

 • Először kiterítenek egy védőréteget, ami záróréteg is, egy gyökérálló fólia amely elenáll a gyökerek agresszív hatásának (abban az esetben ha a vízszigetelés nem rendelkezik gyökérálló tanúsítvánnyal FLL).
 • Következik egy védőréteg, ami egy poliészter rostokból vagy mechanikusan préselt rostokból álló geotextília, amelynek a vízfelvételi képessége 3 és 6 l/m² között van, terméktől függően.
 • Ezután egy drén és vízvisszatartó réteg következik, kavicshoz hasonló tulajdonságokkal, de annál kiválóbb jellemzőkkel (mivel a kavicsnak nincsen vízvisszatartó képessége). Ezek a tojástartó formájú lemezek, vagy háromdimenziós hálók vízvisszatartó rekeszekkel és vízelvezető csatornácskákkal rendelkeznek, magasságuk 20-30 mm, megtartják a vizet és a feleslegest kivezetik a lefolyóba. Modelltől függően, 7-11,5 l/m² vizet tartanak meg, saját súlyuk csupán 1,8-2 kg/m².
 • Egy polietilén fólia, ami 1-2 mm vastag, ez egy szűrőréteget képez amely megakadályozza a drénréteg eltömődését, nem engedi, hogy az megteljen a szubsztrátumból vagy vegetációs rétegből származó finom részecskékkel.
 • Szubsztrátum vagy ültetőközeg, amibe a növények gyökérzete kerül, ez kúlcsfontosságú a növények életben maradásához és fejlődéséhez. Az extenzív zöldtetők esetében 6-20 cm vastagság között van, az éghajlat és a növényzet típusától függően. Összetételében általában tartalmaz természetes és újrahasznosított anyagokat, mint cserép tégla törmelék, perlit, habkő, vulkáni kőzet, tőzeg rost, 1-40 mm-esre őrölt biológiailag lebomló növények.
 • A legfontosabb szempont a szubsztrátum típusának kiválasztásánál, a vízmegtartó képesség, amely változhat a térfogat 25-40 %-a között, ezenkívül az áteresztőképesség és a szerkezeti stabilitás.
  Végül maga a vegetációs réteg. Az extenzív zöldtetőknek ajánlott növények amelyek ellenállnak a nagy hőmérsékletingadozásoknak, a szélsőséges időjárásnak, legyen az fagy, szárazság, kevés csapadék, szél, savas eső, stb. A különböző fajtájú varjúháj, vadon élő füvek, ideális vegetációt jelentenek egy extenzív zöldtetőnek, de kombinálhatóak különböző típusú virágzó növényekkel, hogy igazán látványos, dekoratív táj jellege legyen. Extenzív növényzetet többféleképpen is kialakíthatunk, ültetéssel vagy magvetéssel, de a leghatékonyabb módja, úgy anyagilag mint kivitelezési időben a vegetációs szőnyeg használata.

A magvetés vagy ültetés / Varjúháj darabkák szétszórása amely majd meggyökerezik, egy látszólag kevésbé költséges eljárás, viszont az öntözésére, gondozására fordított erőfeszítések amíg a növények kifejlődnek, többszörösen meghaladja a vegetációs szőnyeg költségeit, amely már a kiterítés pillanatától a terület több mint 95%-os lefedettségét biztosítja és már azonnal ellenáll a heves esőzéseknek, ami nem mondható el a magvetési módszerről, amelynél a heves esőzések nagyban veszélyeztetik az egész ültetvényt.

A vegetációs szőnyegek, Varjúháj/fűfélék, ha egyszer kiterítik nagyon hamar meggyökereznek (10-14 nap) az ültetőközegben. A vegetációs szőnyeg egy gyökerekből álló háromdimenziós struktúra és jelentős mennyiségű jó vízelvezetésű, speciális, termékeny talaj, így rendes körülmények között, a kiterítés után egy évre az ökológiai tető teljesen kifejlődik. A kiterítésüktől számítva már védik a teljes extenzív zöldtető rétegeit minden kedvezőtlen időjárási viszonytól amely felmerülhet.

Egy ilyen tetőn levő zöld kertnek a vízzel telített állapotban levő specifikus súlya 100-130 kg/m². Természetesen ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek, és az épület teherbírásától függőek, vagy egy új építés esetében már a tervezésnél figyelembe veszik a vegetációs kertet ami majd ékesíteni fogja a környezetet, amely lehet komplexebb megoldás is. Ultrakönnyű extenzív zöldtetőket is lehet építeni, csak 70 kg/m²-es súllyal, vagy akár bonyolultabbakat, amelyeknek a súlya elérheti akár a 300 kg/m²-t is.

Egy zöldtető költségei, attól függően, hogy milyen a szerkezete, az alkalmazott növényzet, a telepítési magasság, a teljes kiépített terület függvényében, a kulcsrakész projekt 40-60 Euro/m² + ÁFA Magyarországon, viszont azonos anyagokkal dolgozva ez Németországban és az Egyesült államokban 70-100 Euro/m².

A fő különbség a magyarországi kiépítés és más országoké között az itteni kisebb munkaerő költség, az autódaruk olcsóbb bérlése, amelyekkel felviszik az anyagokat a tetőre, és nem a felhasznált anyagok minőségében áll, ezek 90-95%-a közvetlenül az EU-ból származik, vagy a nagy gyártók mint Németország, Hollandia helyi értékesítőitől.

Ha szeretne részesülni az extenzív zöldtető összes előnyeiben, legyen az könnyű vagy ultrakönnyű típusú, egy ökológikus alternatíva a hagyományos tetővel szemben, amely jó hő- és hangszigetlő, amelynek megvan az előnye, hogy csökkenti az elektromágneses sugarakat és nem ígényel intenzív gondozást vagy speciális karbantartási munkát, ezenkívül mindenfajta egyedi épületre szabható, állunk rendelkezésre tervekkel és megoldásokkal.

Minden zöldtető kiépítés amelyet cégünk végez a legjobb költség, hatékonyság, biztonság arányt veszi figyelembe, optimális megodásokat kínálva az Ön projektjéhez.

Kulcsrakész projekteket valósítunk meg, teraszok, extenzív és intenzív zöldtetők hosszú távú karbantartását végezzük korszerű, tartós, ökológiai anyagokkal, vegetációs szőnyeg felhasználásával, amelyek összetétele speciálisan zöldtetőre szabott, legyen az extenzív, intenzív vagy táj típusú. Ezek lehetnek könnyű vagy utrakönnyű vegetációs tetőktől elkezdve egészen az intenzív parkokig, mint például szabadidős területek, tájszerű zöldövezetek, pihenőhelyek, kikövezett járdákkal, utakkal, napelemes zöldtetők, függőkertek az épületek belső vagy külső falán, irodaépületek zöldteraszokkal, pihenőhelyekkel, vagy bevásárlóközpont mélygarázzsal és fölötte zöldtetős parkolóval, kerttel. Akár egy intenzív akár egy extenzív zöldtetőt szeretne, vagy táj-, esetleg kert típust, vagy ha az épület teherbíró képessége olyan feltételeket követel, hogy ultrakönnyű, vagy könnyű zöldtető épüljön, ha szeretne egy mutatós kinézetű függőkertet az épület belső vagy külső falára, vagy csupán egy jobb zajszigetelőként, vagy ha a zöldtető ökológiai hatását ki szeretné egészíteni napelemekkel, állunk rendelkezésére projektekkel, rendszermegoldásokkal, zöldtető költségelőirányzattal, szakvéleményekkel.

 • A zöldtetők előnyei

  A zöldtetők előnyei

  Sok információ kering a zöldtetők előnyeiről. Ilyenek, például az, hogy csökkenti a környe…
 • Miért intenzív zöldtető

  Miért intenzív zöldtető

  Ismert tény, hogy az első zöldtetőkről időszámításunk elött esik szó a történelemben, visz…
 • Miért válasszon minket

  Miért válasszon minket

  Miért válasszon minket? Szeretjük a zöldtetőket és számunkra minden új projekt egy szakmai…
 • (Română) Acoperișuri verzi – Greșeli frecvente

  Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az a…
Még több innen:  Miért zöldtető