Home Miért zöldtető Miért intenzív zöldtető

Miért intenzív zöldtető

26 perc olvasás
0
5,604
Miért intenzív zöldtető

Ismert tény, hogy az első zöldtetőkről időszámításunk elött esik szó a történelemben, viszont a huszadik századi igények és tendenciák visszahozták az építészetbe a tetőket és teraszokat ékesítő kerteket. Napjainkban a világon egyre több állam vezeti be és mozdítsa elő a zöldtetők építését. Svájcban a jogszabályok előírják, hogy bármely újan épülő tető amelynek felülete nagyobb mint 500 m², ilyen rendszerrel épüljön, illetve Németországban az összes jelenlegi tetőnek a 10%-a zöldtető.

Akár egy egyszerűbb és kevésbé költséges extenzív zöldtetőt szeretnénk, akár módunkban áll kiépíteni egy kis parkot az épületi tetőre, egy ilyen zöld oázis kialakításának az előnyei számottevőek.

Megkülönböztetjük egymástól az extenzív zöldtetőket és az intenzíveket – amelyek a maguk során lehetnek félintenzívek vagy intenzívek – elsősorban az alkalmazott növényzettől függően.

A zöldtető típusának kiválasztásánál szemelött tartjuk a következőket: ­
 • az épület projektjének sajátosságait
 • a kiépítendő zöldövezet célját
 • a környezet éghajlati viszonyait
 • megfelelő karbantartási legetőségek biztosítását (technikai lehetőség az öntőzésre és hosszútávú előirányzott költségvetés)
 • az épület szerkezeti teherbírását

A könnyű és ultrakönnyű extenzív zöldtetők, amelyeknek 60 kg/m² és 150 kg/m² közötti súlyuk van, elsősorban a szubsztrátum vastagságától függően, kiválóan alkalmasak a kis gyökérzetű növényfajok telepítéséhez, amelyek jól bírják az extrém időjárási körülményeket, mint az UV sugárzás, szárazság, fagy. Ehhez ideálisak a különböző nedvdús növények, mint a Varjúháj, amely önmagában, vagy más évelőkkel kombinálva (mezei szegfű, kakukkfű, stb.) minden évszakban egy különleges kinézetet nyújtanak.

Az ilyen típusú zöldtető alacsonyabb költséggel és nagyon alacsony karbantartási árral jár, ezen növények alkalmazásának célja, hogy egy természetes, igénytelen, vadon élő növényzetet biztosítson.

A félintenzív zöldtetők alapjában véve fűféflékből, évelő növényekből, cserjékből, kisméretű bokrokból állnak. A félintenzív rendszereknél a növényzet nem ígényel különleges karbantartást, mégis egyes növényfajoknak szükséges lehet a rendszeres öntözés, évenkénti műtrágyázás, rendszeres nyírás. Ahhoz, hogy a növényeknek megfelelő környezetet biztosítsunk, a szubsztrátum vastagsága minimum 20-30 cm kell legyen.

Az intenzív zöldtetők esetében már valódi kertekről beszélhetünk, sőt igazi tájépítésről. Amennyiben megállapítást nyert, hogy az épület struktúrájának teherbíró képessége, a fenntartó elemek, lehetővé teszik egy ilyen projekt kivitelezését, az intenzív zöldtető növényzete bármilyen fűfélékből, évelő vagy egynyári növényekből, bokrokból, cserjékből, fákból (akár 5-8 m-es) állhat, ezeknél betartva bizonyos speciális ültetési szabályokat (rögzítést, védelmet biztosítva a szél hatásától).

Ez a típusú növényzet gondozást ígényel, öntözést, megfelelő műtrágyázást, illetve a különleges tulajdonságokkal rendelkező szubsztrátum vastagsága 30-150 cm közötti lesz.

Egy intenzív zöldtető kiépítése egy sor jogi és technikai feltétellel jár:
Az új épületek esetében a zöldtető tervet a hatályban levő előírásoknak megfelelően készítik el, minden épület fontossági osztályozásának megfelelően. A meglévő épületek esetében, szükség van egy műszaki felmérésre, a függőlegesen terhelhető és szeizmikus biztonsági szint kiértékeléséhez a jelenlegi helyzetre és a zöldtető kiépítése utánira egyaránt.
A szakértői födrengés biztonsági felmérés a P100-3/2009 -es értékelési kód szerint történik.

Egy ökológiai intenzív tető esetében elvileg ugyanazt a többrétegű szerkezetet használják mint a legtöbb típusú zöldtető esetében, a különbség a felhasznált anyagok jellemzőiben és mennyiségében áll.

Természetesen minden egyes projektnek megvannak a sajátosságai, amelyhez minden esetben igazítani kell, viszont az intenzív zöldtető alapstruktúrája a következő:

Először kiterítenek egy védőréteget, ami záróréteg is, egy gyökérálló fólia amely elenáll a gyökerek agresszív hatásának. Abban az esetben ha a vízszigetelés már rendelkezik gyökérálló tanúsítvánnyal FLL, erre a rétegre már nincsen szükség.

Következik egy védőréteg, ami egy poliészter rostokból vagy mechanikusan préselt rostokból álló geotextília, amelynek a vízfelvételi képessége 3 és 6 l/m² között van, terméktől függően.

Ezután egy drén és vízvisszatartó réteg következik, kavicshoz hasonló tulajdonságokkal, de annál kiválóbb jellemzőkkel (mivel a kavicsnak nincsen vízvisszatartó képessége, nagyobb a súlya, stb). Ezeknek a lemezeknek a magassága 50-80 mm, megtartják a vizet és a feleslegest “túlfolyó” elven kivezetik a lefolyóba. Modelltől függően, 10-21 l/m² vizet tartanak meg, saját súlyuk csupán 2-4 kg/m². Az intenzív zöldtető gyalogos forgalomnak van tervezve, ezért a felhasznált drénréteg kompressziós képessége 25 kN/m² és 35 kN/m² között van.

Egy polietilén fólia, ami 1-2 mm vastag, ez egy szűrőréteget képez amely megakadályozza a drénréteg eltömődését, nem engedi, hogy az megteljen a szubsztrátumból vagy vegetációs rétegből származó finom részecskékkel.

Szubsztrátum vagy ültetőközeg, amibe a növények gyökérzete kerül, ez kúlcsfontosságú a növények életben maradásához és fejlődéséhez. Az intenzív zöldtetők esetében 20-150 cm vastagság között van, az éghajlat és a növényzet típusától függően. Összetételében általában tartalmaz természetes és újrahasznosított anyagokat, mint cserép tégla törmelék, perlit, habkő, vulkáni kőzet, tőzeg rost, 1-40 mm-esre őrölt biológiailag lebomló növények. A legfontosabb szempont a szubsztrátum típusának kiválasztásánál, a vízmegtartó képesség, amely változhat a térfogat 25-40 %-a között, ezenkívül az áteresztőképesség és a szerkezeti stabilitás.

A vegetációs réteg amely hasonlít egy talajszinten levő kerthez és nagyon gazdag a különböző növény fajokban, a legfontosabb szempont ezek kiválasztásánál a helyszín éghajlata és mikroklímája, és az éves növekedési ütemük. Ajánlottak az évelő vagy egynyári növények, cserjék, különösen az őshonos fajták vagy amelyek meghonosodtak az adott területen. A fás szárú növényeken belül a tűlevelű vagy lombhullatóknál figyelembe véve egyes jellemzőket: a bokrok és cserjék maximum 1,5-2 m-es magassággal, kúszó vagy merev szárúak, amelyek hozzászoktak a szárazsághoz (xerofil, xeromezofil fajok), viszonylag fagybírók. A felhasznált fákat megfelelően kell rögzíteni, hogy a súlypontjuk minél lennebb helyezkedjen el, így nincs esély rá, hogy egy erős szél elmozdítsa (léteznek speciális rögzítő eszközök – lásd “A zöldtetők építőelemei” menüben).

A tájépítési projektet a zöldtető projekt struktúrájával összhangban készítik el. Például egy alkalmazott képlet: a növekedési magasság/10 = az építendő szubsztrátum vastagságával. Egy ilyen módon épített intenzív tető vastagsága meghaladja a 30-150 cm-t, vizmegtartási képessége 30-150 l/m² és a felületi tömege telített állapotban 300-700 kg/m².

Természetesen ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek, ezt befolyásolják a tájépítési projekt feltételei. Lehetőség nyílik az intenzív zöldtetők tetőtéri parkolóval való ötvözésére, a drén és vízvisszatartó rétegek folytathatóak az útfelület alatti részen is, így az esővíz ésszerűen használódik fel, és a tetőtéri zöldövezettel dekoratív kinézetet és emellett természetes árnyékolást biztosít a parkoló autóknak.

Az intenzív zöldtetők karbantartása két különböző szakaszban történik: ­
 • ültetés utáni karbantartás, ami legfeljebb két évig tarthat, amely idő alatt a növények megerősödnek
 • a szolgáltatás során levő karbantartás, amely feltételezi a rendszeres ellenőrzést és a száraz növények, gyomnövények eltávolítását, a félintenzív tetők esetében

A kert típusú intenzív teraszok elkötelezett karbantartást ígényelnek, a terasz felhasználásától függően, és amelynél figyelembe veszik minden évszak növényeinek a szükségleteit, a növekedési, virágzási, stb. időszakukat, olyan módon, hogy a zöld terasznak az év minden időszakában gondozott kinézete legyen. Az intenzív táj típusú zöld teraszok karbantartása minden olyan műveletet magában foglal, amellyel egy ugyanolyan földszinti kertet gondoznánk, viszont ennél nagyobb hangsúly kerül a szubsztrátum megfelelő nedvesség biztosítására, a lassan beépülő műtrágyázásra, és a növényzet – főleg a gyors ütemben növekvők – minél kompaktabb méretben tartására.

Egy ilyen, magasba épített kert, az ökológiai és anyagi előnyök mellett, egy különleges esztétikai kilátást is nyújt. Még a városi területeken is, kialakíthatunk egy kis természetet, változatos növényzettel, saját ízlés szerint kialakítva, amely lehet egy rusztikus kert, vagy japánkert, vagy miért ne egy angol kert. Ezek a területek betölthetik egy miniatűr park szerepét is, ahol az embereknek lehetőségük van megpihenni, sétálni, dohányozni 🙂 amikor ez az irodaépületekben nem megengedett, ezenkívül relaxációs területek is lehetnek, amely növeli ezeknek az épületeknek a vonzerejét, és így a piaci értéküket is.

Optimális megoldást ajánlunk intenzív zöldtetők megvalósítására, akár félintenzív, akár egy kis park, egy oázis táj az épület tetején, rekreációs szereppel, számos előnnyel. Szemelőtt tartva az épület sajátosságait, az időjárási viszonyokat, a technikai karbantartási lehetőségeket, állunk rendelkezésre még a tervezés korai szakaszától, a technikai és jogi feltételeket figyelembe véve, az aktuális előírásoknak megfelelően, az intenzív zöldtető kiépítésére és karbantartására.

Projekteket és nagy pontosságú tájépítési megoldásokat kínálunk ami a zöldtető szubsztrátumait illeti, biztonságos faültetést végzünk, még a magasabbakat is, és bármilyen park elemeket amely azonos a föld szintjén levő parkkal. Minden zöldtető kiépítés amelyet cégünk végez a legjobb költség, hatékonyság, biztonság arányt veszi figyelembe, optimális megodásokat kínálva az Ön projektjéhez.
Kulcsrakész projekteket valósítunk meg, teraszok, extenzív és intenzív zöldtetők hosszú távú karbantartását végezzük korszerű, tartós, ökológiai anyagokkal.

Akár egy intenzív akár egy extenzív zöldtetőt szeretne, vagy táj-, esetleg kert típusút, vagy ha az épület teherbíró képessége olyan feltételeket követel, hogy ultrakönnyű, vagy könnyű zöldtető épüljön, ha szeretne egy mutatós kinézetű függőkertet az épület belső vagy külső falára, vagy csupán egy jobb zajszigetelőként, vagy ha a zöldtető ökológiai hatását ki szeretné egészíteni napelemekkel, állunk rendelkezésére projektekkel, rendszermegoldásokkal, zöldtető költségelőirányzattal, szakvéleményekkel.

 • A zöldtetők előnyei

  A zöldtetők előnyei

  Sok információ kering a zöldtetők előnyeiről. Ilyenek, például az, hogy csökkenti a környe…
 • Miért extenzív zöldtető?

  Miért extenzív zöldtető

  Észak-Európában, a skandináv államokban vagy Nagy Britannia területén utazva megcsodálhatj…
 • Miért válasszon minket

  Miért válasszon minket

  Miért válasszon minket? Szeretjük a zöldtetőket és számunkra minden új projekt egy szakmai…
 • (Română) Acoperișuri verzi – Greșeli frecvente

  Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Román nyelvű változata van. A megtekintő kényelméért az a…
Még több innen:  Miért zöldtető