Home Zöldtető rendszerek Táj típusú intenzív zöldtető

Táj típusú intenzív zöldtető

22 perc olvasás
0
3,278
Táj típusú intenzív zöldtető

Egy szép park, amely az épület tetejére lett kiépítve, kétségkívül egy olyan megvalósítás amely szemet és lelket gyönyörködtető. Egy ilyen kiépítés, intenzív zöldtető keretén belül, igen látványos, magas dekoratív értékű, és a tájépítés összes elemét tartalmazhatja (vízesések, ösvények, alpesi kertek, stb), amelyek szépítik a környezetet, minőségibbé teszik a városi életet, fizikai relaxációt és vizuális elégedettséget nyújtanak.

A városi környezetben, azon előnyök mellett amit az extenzív és intenzív zöldtetők nyújtanak, egy kis berendezett természetbeli paradicsomnak örvendhetünk a zsúfolt és talán szennyezett városban és város felett. Egy ilyen projekt keretén belül a lehetőségek sokfélék és változatosak. Telepíthetünk egy japánkertet, egy angolkertet, építhetünk egy olyan látványt amely az érintetlen természetet utánozza, öshonos növények kavalkádjával egy patakocska mentén, amely sziklák közt csordogál, bármi megvalósítható, ha előzetesen figyelembe veszünk néhány kritériumot, mielött a megvalósítási munkák elkezdődnek.

Elsősorban szemelőtt tartanak néhány kötelező technikai és jogi követelményt az épület biztonsága, a mi és mások biztonsága érdekében:
Új épületeknél, a zöldtetős épület szerkezetének tervezését a hatályban levő előírások szerint végzik, minden épületnek az illető fontossági osztályozása szerint.

Meglévő épületek esetében szükséges egy szakértői vizsgálat amely által felmérik a fügőleges és szeizmikus terhelés biztonsági szintjét az adott helyzetben és a zöldtető kiépítése után.

Az épület meg kell feleljen bizonyos szükséges paramétereknek, mivel ezek nagy felületi súllyal rendelkező rendszerek, amelyek elérik a 700 kg/m²-t a szubsztrátum vastagsága miatt, amelynek célja, hogy megtartson és élőteret biztosítson még a jelentősen magas fáknak is, ezután áttérhetünk a tájépítés megtervezéséhez.

Az építésnek ebben a szakaszában szemelőtt tartják többek között az intenzív zöldtető szerepét a teljes épület architektúrája szempontjából, és a kedvezményezett ígényeit a táj alkotóelemeivel kapcsolatban. Például ha a helyzet úgy kívánja, a növényzet átlátásvédelmet biztosíthat a szomszédos épületekkel szemben, évelők, cserjék, fák ültetésével, amelyek a terasz széleire ültetve bizonyos fokú hangszigetelést is biztosíthatnak.

A legfontosabb szerepük mégis, hogy egy kikapcsolódásra, pihenésre és szabadidős tevékenységekre szánt területünk legyen. Fontos szempont lesz a megfelelő karbantartás biztosítása (technikai öntözési lehetőség és hosszútávú költségvetés).

Milyen elképzelésünk lehet a táj típusú intenzív tető alkotóelemeiről? Bármit magában foglalhat ami egy föld szintjén levő parkban is megtalálható, aminek csak a képzelet szab határt és valljuk be, néha a költségvetés. Magas fák, 7 m-ig, halastavak, sziklakertek, változatos virágok és lágyszárú növények, amelyek alkalmazkodtak a helyi éghajlathoz, színes látványt nyújtva egész évben, kerti bútorok, pergolák, hinták és még folytathatnánk a felsorolást.

A táj típusú zöldtető építésének technológiája nagyvonalakban a standard zöldtető építésével azonos, különösen az intenzív típusúval. A cél a hatékony vízelvezetés és az optimális vízmegtartás amely ennek a növényzet típusnak a fokozott vízigényét biztosítja.

Minden projektnek megvannak a sajátosságai, a mikroklíma, az elhelyezkedés, a tájépítés tervétől függően, azonban felállíthatunk néhány általános lépést amelyeket követni fogunk a vegetációs tető építésénél:

Először kiterítenek egy védőréteget, ami záróréteg is, ez egy gyökérálló fólia amely elenáll a gyökerek agresszív hatásának.
Egy védőréteg következik, geotextília, poliészter rostokból vagy mechanikusan préselt rostokból, poliészter és újrahasznosított polipropilénből, amelynek a vízfelvételi képessége 3 és 6 l/m² között van, terméktől függően.
Egy drén és vízvisszatartó réteg, kavicshoz hasonló tulajdonságokkal, de annál kiválóbb jellemzőkkel (mivel a kavicsnak nincsen vízvisszatartó képessége, nagy a súlya, stb). Ezek a lemezek 50-80 mm-es magsságúak, megtartják a vizet és a feleslegest kivezetik a lefolyóba, “túlcsordulás” elven. Modelltől függően, 10­-21 l/m² vizet tartanak meg, saját súlyuk csupán 2-4 kg/m². Az intenzív zöldtető gyalogos forgalomnak van tervezve, ezért a drénlemezek nyomásállósága 25 kN/m² és 35 kN/m² között van.

Egy polietilén fólia, ami 1-2 mm vastag, ez egy szűrőréteget képez amely megakadályozza a drénréteg eltömődését, nem engedi, hogy az megteljen a szubsztrátumból vagy vegetációs rétegből származó finom részecskékkel.
Adott esetben az öntözőrendszer és/vagy a világítási rendszer vezetékeinek elhelyezése.
Szubsztrátum vagy ültetőközeg, amibe a növények gyökérzete kerül, ez kúlcsfontosságú a növények életben maradásához és fejlődéséhez. Az intenzív táj típusú zöldtetők esetében 400 – 1000 mm vastagság között van, az éghajlat és a növényzet típusától függően. Összetételében általában tartalmaz természetes és újrahasznosított anyagokat, mint cserép tégla törmelék, perlit, habkő, vulkáni kőzet, tőzeg rost, 1-40 mm-esre őrölt biológiailag lebomló növények. A legfontosabb szempont a szubsztrátum típusának kiválasztásánál, a vízmegtartó képesség, amely változhat a térfogat 25-40 %-a között, ezenkívül az áteresztőképesség és a szerkezeti stabilitás.

A vegetációs réteg amely hasonlít egy talajszinten levő kerthez és nagyon gazdag a különböző fajokban, a legfontosabb szempont ezek kiválasztásánál a helyszín éghajlata és mikroklímája, és az éves növekedési ütemük. Ajánlottak az évelő vagy egynyári növények, cserjék, különösen az őshonos fajták vagy amelyek meghonosodtak azon a területen. A fás növényeken belül a tűlevelű vagy lombhullatóknál figyelembe véve egyes jellemzőket: a bokrok és cserjék maximum 5-7 m-es magassággal, kúszó vagy merev szárúak, amelyek hozzászoktak a szárazsághoz (xerofil, xeromezofil fajok), viszonylag fagybírók. Az ültetendő fákat megfelelően rögzíteni kell, úgy, hogy azok súlypontjai minél alacsonyabban legyenek, hogy az erős széllökések ne tudják kimozdítani (léteznek speciális rögzítőeszközök – lásd a “Zöldtetők építőelemei”).

A tájépítési projektet a zöldtető projekt struktúrájával összhangban készítik el. Például egy alkalmazott képlet: a növekedési magasság/10 = építendő szubsztrátum vastagságával. Egy ilyen módon épített intenzív tető vastagsága meghaladja a 45-150 cm-t, vízmegtartási képessége 30-150 l/m² és a felületi tömege telített állapotban 300-700 kg/m². Természetesen ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek, ezt befolyásolják a tájépítési projekt feltételei.

Az intenzív kert típusú zöldtetők karbantartása két különböző szakaszban történik:
Az ültetés utáni karbantartás, ami két évig is eltarthat, amelyben a növények folyamatosan megerősödnek. ­
Karbantartás a zöldtető szolgáltatása során, ez az intenzív táj típusú zöldtetők esetében minden olyan műveletet magában foglal amelyet egy föld szintjén levő azonos táj esetében végeznek, viszont itt nagyobb hangsúly kerül a szubsztrátum nedvességtartalmára, a lassú felszívódású műtrágya megfelelő adagolására, és a növényzet minél kompaktabb formájára, különösen a gyors növekedési üteműeknél.

Az intenzív táj típusú zöldtető építése néhány naptól néhány hétig tarthat, a növényzet kifejlődése, annak típusától függően egy-két évig tarthat, ehhez egy nagyobb kezdeti befektetés és egy hosszútávú költségvetés szükséges. Viszont a megelégedés amelyet egy ilyen gazdag növényzetű tető nyújt, amely teraszunk vagy munkahelyünk tetőteraszán épült, egy növényi mikro-univerzum, páratlan… És mégis lehetséges.

Szaktanácsadást biztosítunk zöldtetők, zöld teraszok kivitelezésében, táj típusú, gazdag növényzetű teraszokhoz, ahová berendezhetünk parkokat, pihenőhelyeket, szabadidős területeket, pázsittal, virágokkal, cserjékkel, magas fákkal, amely nagy dekoratív értékű és magában foglalhat bármilyen táj elemet.

Rendelkezésre állunk akár a tervezési szakasztól, hogy Ön optimális megoldásban részesüljön bármilyen zöldtető projekthez. Kulcsrakész projekteket valósítunk meg, teraszok, extenzív és intenzív zöldtetők hosszú távú karbantartását végezzük korszerű, tartós, ökológiai anyagokkal, vegetációs szőnyeg felhasználásával, amelyek összetétele speciálisan zöldtetőre szabott, legyen az extenzív, intenzív vagy táj típusú. A cégünk által kivitelezett zöldtetős projektek a legjobb költség/hatékonyság/biztonság aránnyal készülnek, emellett, segítünk rendszermegoldásokkal, teraszokhoz, zöldtetőkhöz, olyan módon, hogy konstruktívan és rugalmasan illeszkedjenaz Ön projektjének sajátos jellemzőihez.

Ez lehet akár egy extenzív zöldtetősre tervezett ipari csarnok, vagy egy reprezentatív irodai épület intenzív zöld teraszokkal, vagy egy futurisztikus bevásárlóközpont, emeleti parkolókkal és táj típusú zöld teraszokkal.

Akár egy intenzív akár egy extenzív zöldtetőt szeretne, vagy táj-, esetleg kert típusút, vagy ha az épület teherbíró képessége olyan feltételeket követel, hogy ultrakönnyű, vagy könnyű zöldtető épüljön, ha a zöldtető ökológiai hatását ki szeretné egészíteni napelemekkel, vagy ha szeretne egy mutatós kinézetű függőkertet az épület belső vagy külső falára, állunk rendelkezésére projektekkel, rendszermegoldásokkal, zöldtető költségelőirányzattal, szakvéleménnyel.

Még több innen:  Zöldtető rendszerek