Home Zöldtető rendszerek Deck típusú gyalogforgalmú terasz

Deck típusú gyalogforgalmú terasz

17 perc olvasás
0
3,617
Deck típusú gyalogforgalmú terasz

Ez a zöldtető típus leginkább rekreációs és szabadidős tevékenységek céljából épül. Ha az épület teherbíró képessége, a tartó szerkezete megengedi egy ilyen projekt kivitelezését, az intenzív zöldtető vegetációs struktúrája bármilyen növényből állhat, mint lágyszárúak, évelők vagy egynyáriak, bokrok, cserjék, fák (akár 5-8 m-es magasságig), betartva néhány speciális ültetési szabályt (rögzítést, megfelelő védelmet biztosítva a szél hatásával szemben). Ez a vegetáció típus gondozást ígényel, öntözést, megfelelő műtrágyázást. A különleges sajátosságú szubsztrátum vastagsága 30-150 cm-es lesz, amellyel a közlekedés is megoldódik a tetőn, legfőképpen a gyalogforgalom.

Ilyenformán, egy deck típusú úszó padló rendszer segítségével, amely fából vagy kompozit anyagból készül, tartógerendákra vagy állítható szintező lábakra építve, kialakíthatók teljesen vízszintes sétányok, teraszok, amelyekre asztalok, padok kerülhetnek, egy bővebb funkcionalitásért.

Az extenzív zöldtetők esetében a helyzet nem annyira egyértelmű. Meghatározás szerint, az ökológikus extenzív tetők nem ígényelnek rendszeres, hosszú távú karbantartást, évente néhány ellenőrzés elegendő, anélkül, hogy veszélyeztetnék a struktúra alkotóelemeinek a stabilitását, a vízszigetelést vagy a vegetációt. Mindazonáltal a zöldtető kiépítésének egyik legfőbb előnye, az abból fakadó megelégedés, hogy egy vegetációs területnek örvendjünk az épület tetején. Egy séta a szabadban, zöldövezteben, minden bizonnyal egy olyan attrakció amelyet egy ökológikus tető nyújtani tud.

Így a deck típusú terasz segítségével, kijáratokat valósíthatunk meg, pihenőhelyeket és relaxációs területeket rendezhetünk be, ezáltal teljes mértékben részesülhetünk egy zöldtető által nyújtott örömből.

Egy ilyen zöldtetőn levő padló beszerelésének több módja is van, az anyag kiválasztásától, a zöldtető rendszer típusától – szubsztrátum vastagsága, drénrendszer – rögzítő rendszertől, és más projekt sajátosságoktól függően. Figyelembe veszik a kiépíteni kívánt deck típusú terasz specifikus súlyát és a tartóelemek, tartószerkezet rögzítésének lehetőségeit.

A rendelkezésünkre álló sokféle anyagnak és technológiának köszönhetően, a deck típusú terasz kiépítése különbözik egyik megoldástól a másikig, de a követendő lépések nagyrészt hasonlóak:
Biztosítják a vízszigetelést és a páralecsapódás elleni védelmet, amely a tető és az ezalatti helyiség közötti kőmérsékletek különbségéből adódik.
Egy védőréteg, ami záróréteg is, gyökérálló fóliából, amely ellenáll a gyökerek agresszív hatásának (abban az esetben ha a vízszigetelés nem rendelkezik FLL gyökérállósági tanúsítvánnyal).

Egy védőréteg, amely egy poliészter rostokból vagy mechanikusan préselt rostokból álló geotextília, amelynek a vízfelvételi képessége 3 és 6 l/m² között van, terméktől függően.
Egy drén és vízvisszatartó réteg, kavicshoz hasonló tulajdonságokkal, de annál kiválóbb jellemzőkkel (mivel a kavicsnak nincsen vízvisszatartó képessége). Ezek a tojástartó formájú vagy háromdimenziós lemezek, vízmegtartó rekeszekkel és vízelvezető csatornácskákkal rendelkeznek, 20-30 mm-es magsságúak, megtartják a vizet és a feleslegest kivezetik a lefolyóba. Modelltől függően, 7­-11,5 l/m² vizet tartanak meg, saját súlyuk csupán 1,8-2 kg/m².
Egy polietilén fólia, ami 1-2 mm vastag, ez egy szűrőréteget képez amely megakadályozza a drénréteg eltömődését, nem engedi, hogy az megteljen a szubsztrátumból vagy vegetációs rétegből származó finom részecskékkel.
A terasz struktúrájának tartóelemei: ajánlottak az állítható szintező lábak, 80-300 mm közötti beállítható magassággal, az ültetőközeg vastagságának függvényében.

Ezek polipropilén anyagból vannak, jelentéktelen saját súllyal és nagy teherbírással rendelkeznek. A statikus mérések állítják fel a szükséges tartók közötti távolságot, de általában véve ez a távolság 70 cm. Ezeket a lábakat nem rögzítik a tartró struktúrához, de vannak bizonyos különleges esetek amikor ajánlott a szintező lábak fejét rögzíteni, de a talpuknál nem. Ezeknek a tartó lábaknak a segítségével kiigazítják a felületek esetleges egyenetlenségeit és beállítják a padló dőlésszögét, ami cálszerűen 1- 2°.
Szubsztrátum vagy ültetőközeg, amibe a növények gyökérzete kerül, ez kúlcsfontosságú a növények életben maradásához és fejlődéséhez. Az extenzív zöldtetők esetében 60–200 mm vastagság között van, az éghajlat és a növényzet típusától függően. Összetételében általában tartalmaz természetes és újrahasznosított anyagokat, mint cserép tégla törmelék, perlit, habkő, vulkáni kőzet, tőzeg rost, 1-40 mm-esre őrölt biológiailag lebomló növények. A legfontosabb szempont a szubsztrátum típusának kiválasztásánál, a vízmegtartó képesség, amely változhat a térfogat 25-40 %-a között, ezenkívül az áteresztőképesség és a szerkezeti stabilitás.

Felszerelik a deck típusú padlót az előre felállított tartó lábakra, a rögzítőelemek elrejthetőek (fém vagy PVC kapcsokkal), vagy látható helyen (rozsdamentes holts csavarokkal). A deck lehet természetes anyagokból mint fa, kompozit anyagból (fa-műanyag), rétegelt fából, ígény szerint, de szemelött tartva a tartósságát, egyszerű karbantartását és a csúszásállóságát.

Ezek a platformok, egy vegetációs környezetbe helyezve, egy épület tetején igazi kényelmet biztosítanak arra az időre amit egy ilyen oázisban töltünk.

Szaktanácsadást biztosítunk zöldtetők, zöld teraszok kivitelezésében, mint deck típusú gyalogforgalmú terasz, amely rekreációs és szabadidős tevékenységek céljából épül, egy Deck típusú úszó padló rendszer segítségével, amely fából vagy kompozit anyagból készül, tartógerendákra vagy állítható szintező lábakra építve, kialakíthatók teljesen vízszintes sétányok, teraszok, amelyekre asztalok, padok kerülhetnek, egy bővebb funkcionalitásért.

Rendelkezésre állunk akár a tervezési szakasztól, hogy Ön optimális megoldásban részesüljön bármilyen zöldtető projekthez. Kulcsrakész projekteket valósítunk meg, teraszok, extenzív és intenzív zöldtetők hosszú távú karbantartását végezzük korszerű, tartós, ökológiai anyagokkal, vegetációs szőnyeg felhasználásával, amelyek összetétele speciálisan zöldtetőre szabott, legyen az extenzív, intenzív vagy táj típusú. A cégünk által kivitelezett zöldtetős projektek a legjobb költség/hatékonyság/biztonság aránnyal készülnek, emellett, segítünk rendszermegoldásokkal, teraszokhoz, zöldtetőkhöz, olyan módon, hogy konstruktívan és rugalmasan illeszkedjenaz Ön projektjének sajátos jellemzőihez.
Ez lehet akár egy deck típusú gyalogforgalmú terasz, extenzív zöldtetősre tervezett ipari csarnok, vagy egy reprezentatív irodai épület intenzív zöld teraszokkal, vagy egy futurisztikus bevásárlóközpont, emeleti parkolókkal és táj típusú zöld teraszokkal.

Akár egy intenzív akár egy extenzív zöldtetőt szeretne, vagy táj-, esetleg kert típusút, vagy ha az épület teherbíró képessége olyan feltételeket követel, hogy ultrakönnyű, vagy könnyű zöldtető épüljön, ha a zöldtető ökológiai hatását ki szeretné egészíteni napelemekkel, vagy ha szeretne egy mutatós kinézetű függőkertet az épület belső vagy külső falára, állunk rendelkezésére projektekkel, rendszermegoldásokkal, zöldtető költségelőirányzattal, szakvéleménnyel.

Még több innen:  Zöldtető rendszerek