Home Növényzet Intenzív növényzet – Fák

Intenzív növényzet – Fák

8 perc olvasás
0
2,462

Az intenzív zöldtetők esetében a növényzet azonos a talaj szintjén levő kert növényzetével, mivel az épület szerkezete lehetővé teszi ezt.

Akár egy kert típusú zöldtetőről, akár egy táj típusú tetőről van szó, a felhasznált ültetőközeg optimális életkörülményeket biztosít egy változatos vegetációnak, a legfontosabb szempont ezek kiválasztásánál a helyszín éghajlata és mikroklímája, valamint az éves növekedési ütemük. Javasoltak az évelők vagy egynyári növények, cserjék, főleg az őshonos fajok vagy amelyek alkalmazkodtak az adott területhez.

A fás növényeknél, tűlevelűeknél vagy lombhullatóknál, figyelembe vesznek néhány jellemzőt: bokrok és cserjék, maximum 1,5-2 m magasságig, kúszó vagy merev szárúak, szárazságtűrők (xerofil, xero-mezofil fajok), viszonylag jó fagytűrők.

Az alkalmazott fák elérhetik az 5-6 m-t, de megfelelően kell rögzíteni őket, hogy a súlypontjuk minél alacsonyabban helyezkedjen el, hogy ellenálljon az erős szélnek (léteznek speciális rögzítő eszközök – lásd A zöldtető elemei menüben).

Egy teljesen átfogó növényskálát amelyek felhasználhatóak egy intenzív zöldtetőnél, kert vagy táj típusúnál, esetenként lehetetlen megvalósítani, mivel ez egy tereprendezési projekt, amelynél figyelembe kell venni mind a technikai, a felhasznált anyagi és pénzügyi lehetőségeket, mind a felhasználó opcióit ami a növényzetet illeti.

Fás növények – Fák:
Acer campestre
Acer ginnala
Albizia julibrissin
Betula pendula
Cladrastis lutea
Fraxinus ornus
Koelreuteria paniculata
Laburnum anagyroides
Malus niedzwetzkyana
Morus alba Pendula’
Pinus nigra
Pinus sylvestris
Prunus cerasifera
Sorbus aucuparia
Taxus baccata
Thuja orientalis

Az intenzív zöldtetők esetében a növényzet azonos a talaj szintjén levő kert növényzetével, mivel az épület szerkezete lehetővé teszi ezt.

Akár egy kert típusú zöldtetőről, akár egy táj típusú tetőről van szó, a felhasznált ültetőközeg optimális életkörülményeket biztosít egy változatos vegetációnak, a legfontosabb szempont ezek kiválasztásánál a helyszín éghajlata és mikroklímája, valamint az éves növekedési ütemük.

Javasoltak az évelők vagy egynyári növények, cserjék, fák, főleg az őshonos fajok vagy amelyek alkalmazkodtak az adott területhez. Gazdag tájberendezési és zöldtető építési tapasztalattal, állunk rendelkezésre az extenzív vagy intenzív zöldtető növényzetének kiválasztásánál. A növényzet kiválasztását amely alkotni fogja a zöldtető, zöld terasz, vagy élő falak összetételét, szakképzett kertész és tájépítészeti mérnökök segítségével végezzük, akik tapasztalattal rendelkeznek bármilyen típusú zöld terület építésében.

Az általunk ajánlott növények megfelelnek a helyi éghajlati viszonyoknak, legyen szó akár őshonos vagy behozott fajról, amelyek életképesnek bizonyultak az adott éghajlat és mikroklíma területén. A zöldtető utólagos karbantartását a garancia időszakában vagy a fenntartási szerződésnek megfelelően, maximális szakszerűséggel és hatékonysággal végezzük, azzal a közös céllal, hogy egy esztétikus, egészséges és jól fejlődő zöldövezet legyen. Az Ön ökológikus tetője lehet extenzív, szedummal, intenzív, fűfélékkel, évelő növényekkel, cserjékkel, fákkal és a legminőségibb pázsittal. Az ültetés történhet vegetációs szőnyeggel, szedum szőnyeggel, vagy gyep szőnyeggel, csemete ültetéssel, vagy fűmaggal, mag keverékkel, vagy növény tálcák felszerelésével, amely kifejlett növényeket tartalmaz, az azonnali eredmény eléréséért.

Még több innen:  Növényzet