Home Zöldtető rendszerek Ultrakönnyű extenzív zöldtető

Ultrakönnyű extenzív zöldtető

12 perc olvasás
0
9,378
Ultrakönnyű extenzív zöldtető

A városról alkotott nézetünk egy jelentős tényező, amely hozzájárul a zöldtetők elterjedéséhez. Már nem bölcs és gyakorlatias – és nem is etikus – úgy tekinteni a várost mint a természet ellentétjét. Ha megtaláljuk a módját, hogy behozzuk a természetet a városokba, miközben maga a természet is városiasodik, elérhetjük, hogy lakhatóbbá váljanak, és nem csupán az emberek számára.

Az élő tetők emlékezetünkbe idézik, hogy milyen mérséklőerők lehetnek a természetes biológiai rendszerek. Ezek visszanyernek a természetnek egy alapvetően negatív városi területet és átváltoztatják egy sor zöld felfüggesztett szigetté amely kommunikál a vidéki területekkel.

Milliónyi négyzetkilóméter hagyományos tető van világszerte, ami a jelenlegi technikai megoldásokkal visszaadható lenne a természetnek. A gondolkodásmódunk megváltoztatásával egyidőben, találunk egyszerű, olcsó megoldásokat, környezetünkből származó anyagokat, és/vagy amelyeknek a telepítési költségei nem lépik túl az építés vagy felújítás költségeit.

Azt gondolhatjuk, hogy egy extenzív zöldtető építéséhez egy rendkívüli tulajdonságokkal rendelkező tartó felület szükséges. Minden tetőtípushoz létezik egy módszer amellyel ki lehet alakítani egy vegetációs területet. Az első kérdések a tető teherbírásával és dőléssszögeivel kapcsolatban vetődnek fel.

Speciálisan kialakított rendszerekkel bármilyen könnyű struktúrájú felületre építhetők zöldtetők, függetlenül az épület anyagától, elsődleges szempont a vízszigetelés, amelyet felülvizsgálnak és előzetesen kijavítanak, mivel az utólagos beavatkozások költségesek és bonyolultabbak. Ezen megoldások óriási előnye, hogy már meglévő épületekre is telepíthetőek, az épület szerkezetének megerősítése és megváltoztatása nélkül, ugyanakkor jól alkalmazhatóak lejtős tetőkhöz is, egészen 60°-os dőlésszögig.

Bár az extenzív zöldtetők nem ígényelnek különösebb karbantartást, a vegetáció a kifejlődése után már önfenntartó, a tető megközelítése, járhatósága nehezebb lesz, az alacsony teherbírású struktúra miatt, ezért már tervezéskor szem elött tartják, hogy hozzáférési lehetőségeket biztosítsanak a karbantartásra.

Többféle technológia létezik amellyel meg lehet oldani az ultrakönnyű extenzív zöldtetők építésének kihívásait, alapvetően mindegyik ugyanazt a célt szolgálja: az alkalmazott vegetáció súlyának minimalizálása, hogy az vízzel telítve ne haladja meg a 50–70 kg/m²-t, viszont biztosítsa a szükséges feltételeket egy minimalista növényzetnek, amely különböző pozsgás fajokból, szédumból vagy mohából áll.

Abban az esetben ha olyan ültetőközeget használnak amely porózus anyagokból áll, ásványi vagy újrahasznosított (duzzasztott perlit, cserép tégla törmelék, vulkanikus kőzet, stb.) ezek célja a drénréteggel együtt, hogy megtartsák a vegetációhoz szükséges vizet, és elvezessék a fölösleges esővizet. A rétegek minden egyes cm vastagsága az ásványi szubsztrátum 10-től 13 kg/m²-es vízzel telített súlyát jelenti.

Egy másik technológiai módszer amikor a szubsztrátum helyett egy vízmegtartásra optimizált ásványgyapotot használnak. Ezt a térfogatához viszonyított alacsony súlya miatt, ballaszt vagy más anyaggal rögzítik a növényzet teljes meggyökerezéséig, amely végül átszövi és stabilizálja az ultrakönnyű zöldtető minden rétegét.

Függetlenül az alkalmazott módszerektől, amikor egy hagyományos, poros városi tetőt növényzetbe öltöztetünk, megelégedéssel fog eltölteni és élvezhetjük a zöldtető számos előnyét, alacsony költségek és gyors kivitelezés mellett.

Szaktanácsadást biztosítunk zöld teraszok kivitelezésében, akár a tervezési szakaszától, hogy Ön optimális megoldásban részesüljön bármilyen zöldtető projekthez. Speciálisan kialakított rendszerekkel bármilyen könnyű struktúrájú felületre építhetők zöldtetők, függetlenül az épület anyagától.

Kulcsrakész projekteket valósítunk meg, teraszok, extenzív és intenzív zöldtetők hosszú távú karbantartását végezzük korszerű, tartós, ökológiai anyagokkal, vegetációs szőnyeg felhasználásával, amelyek összetétele speciálisan zöldtetőre szabott, legyen az extenzív, intenzív vagy táj típusú. A cégünk által kivitelezett zöldtetős projektek a legjobb költség/hatékonyság/biztonság aránnyal készülnek, emellett, segítünk rendszermegoldásokkal, teraszokhoz, zöldtetőkhöz, olyan módon, hogy konstruktívan és rugalmasan illeszkedjenaz Ön projektjének sajátos jellemzőihez.

Ez lehet akár egy extenzív vegetációs zöldtetős ipari csarnok, új vagy meglévő épületre tervezve, vagy egy reprezentatív irodai épület intenzív zöld teraszokkal, vagy egy futurisztikus bevásárlóközpont, emeleti parkolókkal és táj típusú zöld teraszokkal.

Akár egy intenzív akár egy extenzív zöldtetőt szeretne, vagy táj-, esetleg kert típusút, vagy ha az épület teherbíró képessége olyan feltételeket követel, hogy ultrakönnyű, vagy könnyű zöldtető épüljön, ha a zöldtető ökológiai hatását ki szeretné egészíteni napelemekkel, vagy ha szeretne egy mutatós kinézetű függőkertet az épület belső vagy külső falára, állunk rendelkezésére projektekkel, rendszermegoldásokkal, zöldtető költségelőirányzattal, szakvéleménnyel.

Még több innen:  Zöldtető rendszerek