Home Növényzet Extenzív növényzet

Extenzív növényzet

14 perc olvasás
0
7,474

A zöldtetőn levő növényzet az erőfeszítésünk és befektetésünk eredménye amelyet azért tettünk, hogy egy zöldövezetet alakítsunk ki a lakóépületünkön vagy a munkahelyi épületen.

Az ökológiai tetők más előnyei mellett – környezeti, pénzügyi, stb. – az esztétika is nagyon fontos szerepet játszik a zöldövezet kiépítésében. Az egész zöldtető szerkezet, a drénezéstől – szűréstől a szubsztrátum minőségének kiválasztásáig, azt a célt kell szolgálja, hogy optimális feltételeket teremtsen a növényzet számára amely több évtízedig borítja majd be a zöldtetőnket, teraszunkat vagy függőkertünket.

A növények kiválasztásánál szem elött kell tartanunk néhány meghatározó kritériumot az optimális eredmény elérésére. Először meg kell határozni hogy extenzív, félintenzív vagy intenzív zöldtető rendszerben gondolkodunk. Másodszor számításba kell venni a helyi éghajlatot és mikroklímát, hogy a vegetáció kompatibilis legyen ezekkel, hogy ne csak túlélje ezeket a viszonyokat, hanem egészségesen és életerősen fejlődjön. Extenzív zöldtető építésénél olyan növényzetet választunk amely bírja a nagy hőmérsékletváltozásokat, extrém körülményeket, fagyot, szárazságot, szelet, savas esőt, stb.

A különböző Sedum fajták (varjúhájfélék), vadon élő füvek ideális növényeknek bizonyultak az extenzív zöldtetőre, de kombinálni lehet őket sokféle virágzó növénnyel, hogy a látvány igazán dekoratív legyen.

Szedum vagy Varjúháj, egy Crassulaceae családjába tartozó növényfaj amely több száz pozsgás növényfajtát tartalmaz, olyan növényeket amelyek elraktározzák a vizet, pl. a Sedum a leveleiben raktározza el.

Egy másik jellemzője amely alkalmassá teszi az élő tetőkre a gyökérrendszere. A Sedumnak nagyon sekély gyökerei vannak, így alkalmas az extenzív zöldtető korlátozott vastagságú szubsztrámumába való telepítésre. Viszonylag kevés szüksége van tápanyagra és gondozásra más növényekhez viszonyítva, nagyon ritka a fertőzéses- vagy kártevőktől jövő betegsége, viszont nagyon jól bírja a szárazságot. Míg más növény elpusztul a szárazságtól, addig a Sedum anyagcsere önszabályozó képességével túléli és amint egy kevés vizet kap azonnal kivirul.

Hogy növeljék a zöldtetőn az esztétikai hatást, gyakran a varjúhájat más hasonló tulajdonságú évelő fűfélékkel együtt ültetik: amelyek nagyon vékony szubsztrátumban (4-6 cm) is megélnek de a közepesen vékonyban (6-10 cm) fejlődnek optimálisan; szárazsághoz szokott növények, nagy részük pedig pozsgás faj; növények amelyek a a föld feletti részeikben raktározzák el a vizet; a közepesen vékony szubsztrátumba való növények növelik a fajok skáláját.

Néhány évelő növény faj amely megél az extenzív zöldtető vékony ültetőközegében:

Sedum kamschaticum
Achillea sp
Aquilegia Canadensis Campion (Silene)
Cerastium tomentosum
Coreopsis tripteris
Coreopsis verticillata
Dianthus deltoides
Echinacea purpurea
Equisetum hymenale
Euphorbia
Fragaria virginia Virginia
Gaillardia grandiflora
Geranium maculatum
Geranium pratense
Geranium psilosteum
Geranium sanguineum
Geum Hemerocallis
Iris germanica
Iris setosa
Lavandula angustifolia
Leucanthemum superbum
Nepeta faassenii
Phlox subulata
Rudbeckia
Salvia sylvestris
Sedum acre
Sedum acre ’Aureum’
Sedum album
Sedum album ‘Murale’
Sedum album ‘Roseum’
Sedum album ’Micranthum’
Sedum ellacombianum
Sedum ewersii
Sedum floriferum ‘Weihenstephaner Gold’
Sedum hispanicum
Sedum hybrid ‘Autumn Joy’
Sedum kurilense
Sedum laconicum
Sedum lydium
Sedum montanum
Sedum reflexum ‘Glaucum Compactum’
Sedum rupestre ‘Cristatum’
Sedum rupestre
Sedum sediforme ‘Silver’
Sedum sexangulare
Sedum spurium
Sedum spurium ‘Coccineum’
Sedum spurium ‘Voodoo’
Sedum stenopetalum
Sempervivum sp.
Stachys byzantina
Thymus serphyllum
Thymus citriodorus
Verbena simplex
Veronica longifolia
Veronica noveboracensis
Solidaster luteus
Dianthus carthusianorum
Thymus pulcherrimus
Alyssum montanum
Campanula carpatica

Több módja van az extenzív vegetáció vetésének vagy ültetésének, de a leghatékonyabb úgy költségileg mint a ráfordított idő szempontjából a vegetációs szőnyeg használata.

A magvetés módszere vagy a palánta elszórás / Sedum darabkáké amelyek meggyökerezzenek a talajban egy látszólag kevésbé költséges megoldás, de az első vegetációs periodusban rengeteg odafigyelést igényel amire már az extenzív megnevezés nem talál. A növények megerősödése után lesznek csak extenzívek.

Viszont az öntözési, karbantartási erőfeszítések, amíg a növényzet kifejlődik, néhányszorosan meghaladja a vegetációs szőnyeg árát, amely már a kiterítés pillanatától 95%-os lefedést biztosít, azonnal ellenáll a heves esőzéseknek, hosszú száraz időszakoknak ami nem mondható el a magvetés esetében ahol egy zuhogó eső nagyban veszélyezteti az egész ültetvényt (lemossa a tetőről), míg azonnali s hosszantartó szárazság esetén nem marad meg csak kis része a vegetatív szaporításra szánt varjúháj részeknek.

Egy referencia név ezen a területen a holland Sempergreen – amely világelső a zöldtetőkre szánt vegetációs szőnyegek termelésében. Régi együttmükődő partnerként képviseljük őket Magyarországon s Romániában.

Gazdag tájrendezési és zöldtető építési tapasztalattal, állunk rendelkezésére az extenzív vagy intenzív zöldtető növényzetének kiválasztásánál.

A különböző sedum/szedum/varjúháj fajták, vadon élő füvek ideális növények az extenzív zöldtetőre, de kombinálni lehet őket sokféle virágzó növénnyel, hogy a látvány igazán dekoratív legyen.

A növényzet kiválasztását amely alkotni fogja a zöldtető, zöld terasz, vagy élő falak összetételét, szakképzett kertész és tájépítészeti mérnökök segítségével végezzük, akik tapasztalattal rendelkeznek bármilyen típusú zöld terület építésében.

Az általunk ajánlott növények megfelelnek a helyi éghajlati viszonyoknak, legyen szó akár őshonos vagy behozott fajról, amelyek életképesnek bizonyultak az adott éghajlati és saját specifikus mikroklímával rendelkező területen. A zöldtető utólagos karbantartását a garancia időszakában vagy a fenntartási szerződésnek megfelelően, maximális szakszerűséggel és hatékonysággal végezzük, azzal a közös céllal, hogy egy esztétikus, egészséges és jól fejlődő zöldövezet legyen. Az Ön ökológikus tetője lehet extenzív, szedummal, intenzív, fűfélékkel, évelő növényekkel, cserjékkel, fákkal és a legminőségibb pázsittal. Az ültetés történhet vegetációs szőnyeggel, Sedum szőnyeggel, vagy gyep szőnyeggel, csemete ültetéssel, vagy fűmaggal, mag keverékkel, vagy növény tálcák felszerelésével, amely kifejlett növényeket tartalmaz, az azonnali eredmény eléréséért.

Még több innen:  Növényzet