Home Zöldtető rendszerek Könnyű extenzív zöldtető

Könnyű extenzív zöldtető

23 perc olvasás
0
18,472
Könnyű extenzív zöldtető

Egy zöldtető nem csak olyan nagyfokú teherbíró képességű szerkezeteken valósítható meg, vagy olyan építményeken amelyek intrenzív zöld kertek megbírására lettek tervezve. Sok zöldtető vagy zöldterasz kész épületekre van kiépítve, ahol különböző okoknál fogva – felújítás, manzárd építés, vagy egyszerűen a tulajdonos azon óhajából, hogy egy ökológikus, vegetációs tető épüljön – egy ilyen projekt készül. Egy ilyen kiépítés nem igényel többlet befektetést ami a strukturális elemek megerősítését illeti, vagy más különleges munkát, ez természetesen meg van határozva, szakértői vizsgálat során, még a munkálatok megkezdése előtt.

Léteznek kimondottan könnyű struktúrájú tetőre tervezett zöldtető rendszerek.

Az alkalmazott technológia hasonló ahhoz amelyet ma általában az extenzív zöldtetőknél használnak, a különbség az anyagok mennyiségében és jellemzőiben áll, hogy egy könnyű felületi súlyt kapjunk. A vízmegtartás – a növények szükségletére – főleg a drénréteggel történik, úgy, hogy a drénlemezek képesek legyenek 10 l víz/m² megtartására, így az ültetőközeg vékonysága csupán 60 mm is lehet.

Egy ilyen zöldtetőnek a vízzel telített súlya csupán 70-100 kg/m² lesz. Hátránya a gyökérzet kevesebb férőhelye, vagyis egy viszonylag kevés növény fajta. Így ott ahol a tető struktúrája ezt lehetővé teszi, könnyű extenzív zöldtetőt építenek.

Rendszerint az ilyen típusú könnyű szerkezeteknek a teherbíró képessége nem bírja meg a gyalogforgalmat, ami egy másik ok, hogy extenzív típusú tető épüljön, amely nem igényel intenzív gondozást vagy bonyolult karbantartási munkálatokat. Ajánlottak a pozsgás növényfajták, mint a szédum (varjúháj), az évelő lágyszárúak, virágok, amelyek mindamellett, hogy kisebb növésűek, esztétikai élvezetet nyújtanak.

Az intenzív zöldtető rendszertől eltérően – amely a nagy súly okozta csúszási erők miatt, csak kimondottan lapostetőre építhető, ideális esetben 2°-os lejtővel -, a könnyű és ultrakönnyű extenzív rendszer lejtős felületekre, egészen 45°-ig is kiépíthető. Minden esetben a projekt összeállítása elött, meg kell határozni a tető dőlésszögét, hogy az optimális megoldási módszert válasszák, mivel különböző technológiák léteznek a célobjektum dőlésszögének függvényében.

A zöldtetők lejtős felületre való építésénél több szempontot is figyelembe kell venni. A 10° (17,6%)-nál nagyobb dőlésszögeknél intézkedni kell a zöldtető összetevő rétegeinek a stabilizálására. Minél nagyobb a dőlésszög, annál nagyobb a szubsztrátum eróziójának a kockázata is, ezért biztosítani kell a csúszás védelmet.

Ezt több módszerrel is elérhetjük:

 • helyileg, panelekkel vagy egyedülálló profilokkal
 • egyirányúan, a lejtőhöz képest keresztirányban, lécekkel vagy olyan elemekkel amelyek növelik a tartó- és az ültetőfelület közötti érintkezési felületet
 • egyenletesen az egész felületen, profil anyagok felhasználásával
 • stabilizált vegetációs szőnyeggel
 • textilfilccel
 • lejtő stabilizáló textíliával
 • rács hálózattal
 • léc hálózattal

Egy másik szempont a földrajzi elhelyezkedés és az elhelyezési irány, például a lejtők észak-dél irányban való állításával, a zöldtető növényzetének fejlődése jelentősen eltérő lehet.

Ennélfogva megkülönböztetünk néhány kategóriát, különböző építési sajátossággal, dőlésszögüktől függően:
 1. Lapostető 0-2° dőlésszöggel
 2. 2-5° lejtős
 3. 5-25° dőlésszögű tető
 4. 25 és 45° közti lejtős tető
1. Egy extenzív könnyű zöldtető lapostetőre való építését, néhány általános érvényű extenzív zöldtetőknél alkalmazott lépésben végzik:
 • Először kiterítenek egy alapréteget, gyökérálló fóliából, amely megvédi a vízszigetelő réteget a növényzet gyökereinek áttörő hatásától.
 • Következik egy védőréteg, ami egy poliészter rostokból vagy mechanikusan préselt rostokból álló geotextília, amelynek a vízfelvételi képessége 3 és 6 l/m² között van, terméktől függően.
 • Ezután egy drén és vízvisszatartó réteg következik, ezek a polisztirol lemezek, vízvisszatartó rekeszekkel és vízelvezető csatornácskákkal rendelkeznek, magasságuk 50 mm. 10,1 l/m² vizet tartanak meg, saját súlyuk csupán 0,6 kg/m².
 • Egy polietilén fólia, ami 1-2 mm vastag, ez egy szűrőréteget képez amely megakadályozza a drénréteg eltömődését, nem engedi, hogy az megteljen a szubsztrátumból vagy vegetációs rétegből származó finom részecskékkel.
 • Szubsztrátum vagy ültetőközeg, amely természetes és újrahasznosított anyagokból áll, mint cserép tégla törmelék, perlit, habkő, vulkáni kőzet, tőzeg rost, 1-40 mm-esre őrölt biológiailag lebomló növények. Az extenzív zöldtetők esetében a szubsztrátum 60 mm vastagságú, amely biztosítja a minimálisan szükséges ültetőközeget a növények jó körülmények közötti fejlődéséhez. A szubsztrátum minden egyes cm vastagsága 10 és 13 kg/m² közötti vízzel telített súlyt jelent.
 • Maga a vegetációs réteg, amely kötelezően extenzív lesz, növények amelyek ellenállnak a nagy hőmérsékletingadozásoknak, a szélsőséges időjárásnak, legyen az fagy, szárazság, kevés csapadék, szél, savas eső, stb. A különböző fajtájú szédum (varjúháj), vadon élő füvek, ideális vegetációt jelentenek egy extenzív zöldtetőnek, de kombinálhatóak különböző típusú virágzó növényekkel, hogy igazán látványos, dekoratív táj jellegű legyen. Extenzív növényzetet többféleképpen érhetünk el, ültetéssel, magvetéssel vagy vegetációs szőnyeggel (ld. Extenzív növények).

2. A 2 és 5° dőlésszög közötti zöldtetők ugyanazon feltételek teljesítése szerint épülnek mint a 0-2° dőlésszögűek.
3. Az 5° és 25° dőlésszög közötti tetőknél, a zöldtető kialakítási technológia néhány módosítást szenved a standard extenzív zöldtetőkhöz képest.

Abban az esetben ha a dőlésszög 5° és 15° közötti, ugyanazok a törvények érvényesek mint a lapostetőnél, egy kivétellel: az ültetőközeget egyenesen a drénrétegre helyezzük, szűrőréteg használata nélkül. Így biztosítjuk a szubsztrátum stabilítását, a csúszás és erózió ellen, amelyet az esőzések vagy a szélerők okoznának és ugyanakkor a vízmegtartás is biztosítva van, amely nagyon fontos a lejtős zoldtetők gyorsabb száradási tényezője miatt. 5° és 25° dőlésszög közötti tetőknél, a standard rétegeken kívül, a drénréteg és az ültetőközeg közé csúszásgátló elemként behelyeznek egy faléces rácsozatot. Ennek ideiglenes szerepe van, éspedig, hogy megtartsa az ültetőközeget annak szétszórása és nedvesítése során. Majd a vegetációnak fontos szerepe lesz, hogy átvegye az alkotórétegek megtartását, ezért ez egy további ok, hogy vegetációs szőnyeget használjanak, ismerve a gyors meggyökerezési idejüket az ültetőközegben (10-14 nap).

4. Extenzív zöldtető telepítése 25°-nál nagyobb dőlésszögű tetőre már bonyolultabb és néhány előkészítő munkálatot ígényel.

Amint lefektették az extenzív zöldtető specifikus alaprétegeit, vagyis a gyökérálló fóliát (lejtős tetőknél is ajánlott de nem kötelező), a geotextíliát és a drénréteget, előkészítik a szubsztrátum és növényzet utólagos rögzítését. Az egyik ennél a tetőtípusnál használt módszer, a nagy feszültségbíró acélkábelek telepítése, amelyek akadályokkal vannak felszerelve, hogy keresztben fekvő párkányokat lehessen rájuk helyezni. A kábeleket az épületre előre rögzített hurkokra kötik, vagy egy szimmetrikus tető esetében kinyújtják az orom fölött és rögzítik. Az előre T formára vágott párkányokat a kábel akadályai elé helyezik. Ez a rendszer egy viszonylag rövid idő alatt készül el, de minden épület sajátságaihoz kell igazodjon, figyelembe véve legfőképp a tető formáját és dőlésszögeit, amely meghatározó pl. a csúszásgátló profilok közti távolságnál, a drénréteg vastagságának kiválasztásánál, az ültetőközeg vastagságánál, stb. Kiszórják az ültetőközeget az extenzív könnyű struktúra szerint, legtöbb 70 mm-ig, és kiterítik a vegetációs szőnyeget.

Szaktanácsadást biztosítunk zöld teraszok kivitelezésében, akár a tervezési szakaszától, hogy Ön optimális megoldásban részesüljön bármilyen zöldtető projekthez. Kulcsrakész projekteket valósítunk meg, teraszok, extenzív és intenzív zöldtetők hosszú távú karbantartását végezzük korszerű, tartós, ökológiai anyagokkal, vegetációs szőnyeg felhasználásával, amelyek összetétele speciálisan zöldtetőre szabott, legyen az extenzív, intenzív vagy táj típusú. A cégünk által kivitelezett zöldtetős projektek a legjobb költség/hatékonyság/biztonság aránnyal készülnek, emellett, segítünk rendszermegoldásokkal, teraszokhoz, zöldtetőkhöz, olyan módon, hogy konstruktívan és rugalmasan illeszkedjenaz Ön projektjének sajátos jellemzőihez.

Ez lehet akár egy extenzív vegetációs zöldtetős ipari csarnok, új vagy meglévő épületre tervezve, vagy egy reprezentatív irodai épület intenzív zöld teraszokkal, vagy egy futurisztikus bevásárlóközpont, emeleti parkolókkal és táj típusú zöld teraszokkal.
Akár egy intenzív akár egy extenzív zöldtetőt szeretne, vagy táj-, esetleg kert típusút, vagy ha az épület teherbíró képessége olyan feltételeket követel, hogy ultrakönnyű, vagy könnyű zöldtető épüljön, ha a zöldtető ökológiai hatását ki szeretné egészíteni napelemekkel, vagy ha szeretne egy mutatós kinézetű függőkertet az épület belső vagy külső falára, állunk rendelkezésére projektekkel, rendszermegoldásokkal, zöldtető költségelőirányzattal, szakvéleménnyel.

Még több innen:  Zöldtető rendszerek