Home Zöldtető rendszerek Vízmegtartó extenzív zöldtető

Vízmegtartó extenzív zöldtető

15 perc olvasás
0
5,523
Vízmegtartó extenzív zöldtető

Extenzív zöldtetőkkel csaknem az egész világon találkozunk. Bármely földrajzi elhelyezkedésű épületekre lehet telepíteni, függetlenül a sajátos éghajlattól vagy mikróklímától, és ahol bármilyen fajta növényzet megél. Extrém hideg körülmények közt, nagy magasságban vagy messzi északi területeken, élő növényzetű zöldtetőket lehet megcsodálni, amelyeket sokféle színű, zöld, sárga, barna mohával borított szőnyeg tarkít. A példákat sorolhatnánk, bizonyítva ezzel is, hogy egy extenzív zöldtető rendszer bármilyen körülményhez és különleges ígényhez igazítva, látványos eredményekhez vezet.

Egy vegetációs tető kiépítésénél, vannak bizonyos körülmények amelyek arra köteleznek, hogy szemelött tartsuk ezeknek azt a nélkülözhetetlen szükségletét, hogy minél több vizet tartsanak meg.

Azokon a területeken ahol gyakoriak a heves esőzések, vagy ahol ezzel ellentétben hosszú száraz időszakok vannak vagy – legtöbb esetben – ahol ezek váltakoznak, ezen sajátosságokat mind figyelembe kell venni. Előfordulhat, hogy a rövid időn belül leesett nagy mennyiségű esővíz maximálisan igénybe vegye a tetőlefolyókat és a szennyvízcsatornákat.

Ez elkerülhető egy maximalizált vízvisszatartó rendszerrel, a szubsztrátum és a drénstruktúra jelentős vízmegtartásával, így ez már nem ér el a tetőlefolyó vagy csatornarendszerig. Ezzel ellentétben, a száraz, kevés cspadékú területeken, a víz a szubsztrátumban raktározódik el, nem ér el a csatornarendszerig, így biztosítja a növényzet vízigényét a száraz időszakokban.

A vízmegtartó extenzív zöldtetőknek más előnyei is vannak. A szerkezet nagyobb nedvességtartalmának nagyobb hűtő hatása van, a növényzet és a szubsztrátum párologtatása miatt. Az ökológiai értéke is számottevő, a nagyobb fokú nedvesség jobb feltételeket biztosít a sokkal változatosabb virágfajoknak, megfelel egy bonyolultabb növényvilágnak, lágyszárúaknak, évelőknek, szédum és mohának.

Ez a zöldtető típus, mivel extenzív, telepíteni lehet úgy lapostetőkre, azaz 0° és 5° közötti dőlésszögűre, mint enyhén lejtősre, vagyis 5­-10°-ra. Habár a kiépítési különbségek nem túl nagyok, azonban ezek fontos szerepet játszanak a működés biztonságában, ezért külön kell kezelni őket.

0-­5° dőlésszög közötti felületekre, alkalmazható például a következő extenzív tetőknél alkalmazott struktúra, néhány változtatással:
  • Alaprétegként kiterítenek egy gyökérálló fóliát, amely ellenáll a gyökerek agresszív hatásának (amennyiben a vízszigetelő réteg nem rendelkezik FLL gyökérálló tanúsítvánnyal).
  • Erre egy védőréteg kerül, ami megvédi a gyökérálló fóliát, ez egy poliészter rostokból vagy mechanikusan préselt rostokból álló geotextília, poliészter és újrahasznosított polipropilén, amelynek a vízfelvételi képessége 6 l/m².
  • Ezután egy drén és vízvisszatartó réteg következik, ezek a tojástartó formájú lemezek, vagy háromdimenziós hálók vízvisszatartó rekeszekkel és vízelvezető csatornácskákkal rendelkeznek, polisztirol lemezekből vagy nagy sűrűségű polietilénből (HDPE) állnak. Magasságuk 75 mm-ig mehet, megtartják a vizet és a feleslegest kivezetik a lefolyóba. Modelltől függően, 7-21,5 l/m² vizet tartanak meg, saját súlyuk csupán 0,6­2 kg/m².

Abban az esetben ha az épület teherbírása megengedi, ajánlatos a legnagyobb vízmegtartó képességű változatot használni, viszont nagyobb felületi súllyal.

  • Egy polietilén fólia, ami 1-2 mm vastag, ez egy szűrőréteget képez amely megakadályozza a drénréteg eltömődését, nem engedi, hogy az megteljen a szubsztrátumból vagy vegetációs rétegből származó finom részecskékkel.
  • Szubsztrátum vagy ültetőközeg, ásványi keverékből, a vízmegtartó képessége a térfogat 50%-áig mehet. Összetételében természetes és újrahasznosított anyagokból áll, mint cserép tégla törmelék, perlit, habkő, vulkáni kőzet, tőzeg rost, 1-40 mm-esre őrölt biológiailag lebomló növények, vízmegtartó szerves anyagok. 90 – 200 mm-es vastagságban terítik ki, figyelembevéve újból a teljes felületi súlyt.
  • A vegetációs réteg, ajánlott növényei amelyek ellenállnak a nagy hőmérsékletingadozásoknak, a szélsőséges időjárásnak, legyen az fagy, szárazság, kevés csapadék, szél, savas eső, stb.

A különböző fajtájú szedum, vadon élő fűfélék, ideális vegetációt jelentenek egy extenzív zöldtetőnek, de kombinálhatóak különböző típusú virágzó növényekkel, hogy igazán látványos, dekoratív táj jellege legyen. Extenzív növényzetet többféle módon is elérhetünk, ültetéssel vagy magvetéssel, de a leghatékonyabb módja, úgy anyagilag mint kivitelezési időben a vegetációs szőnyeg használata (ld. Extenzív növényzet).

Az 5° és 15°-os dőlésszögű vízmegtartó extenzív zöldtetők ugyanazon feltételek szerint épülnek mint a lapostetők, egyetlen fontos különbséggel, éspedig: az ültetőközeget egyenesen a drénrétegre helyezzük, szűrőréteg használata nélkül. Így biztosítjuk a szubsztrátum stabilítását, a csúszás és erózió ellen, amelyet az esőzések vagy a szélerők okoznának és ugyanakkor a vízmegtartás is biztosítva van, amely nagyon fontos a lejtős zoldtetők gyorsabb száradási tényezője miatt.

Egy ilyen módon kidolgozott extenzív zöldtető vízmegtartó képessége elérheti a 44 l/m², felületi súlya vízzel telített állapotban elérheti a 130 kg/m²-t.

Szaktanácsadást biztosítunk zöld teraszok kivitelezésében, akár a tervezési szakaszától, hogy Ön optimális megoldásban részesüljön bármilyen zöldtető projekthez. Kulcsrakész projekteket valósítunk meg, teraszok, extenzív és intenzív zöldtetők hosszú távú karbantartását végezzük korszerű, tartós, ökológiai anyagokkal, vegetációs szőnyeg felhasználásával, amelyek összetétele speciálisan zöldtetőre szabott, legyen az extenzív, intenzív vagy táj típusú.

A cégünk által kivitelezett zöldtetős projektek a legjobb költség/hatékonyság/biztonság aránnyal készülnek, emellett, segítünk rendszermegoldásokkal, teraszokhoz, zöldtetőkhöz, olyan módon, hogy konstruktívan és rugalmasan illeszkedjenaz Ön projektjének sajátos jellemzőihez.

Ez lehet akár egy vízmegtartó zöldtető, sajátos éghajlat és mikróklímára, bármilyen földrajzi elhelyezkedésre tervezve; extenzív vegetációs zöldtetős ipari csarnok, vagy egy reprezentatív irodai épület intenzív zöld teraszokkal, vagy egy futurisztikus bevásárlóközpont, emeleti parkolókkal és táj típusú zöld teraszokkal. Akár egy intenzív akár egy extenzív zöldtetőt szeretne, vagy táj-, esetleg kert típusút, vagy ha az épület teherbíró képessége olyan feltételeket követel, hogy ultrakönnyű, vagy könnyű zöldtető épüljön, ha a zöldtető ökológiai hatását ki szeretné egészíteni napelemekkel, vagy ha szeretne egy mutatós kinézetű függőkertet az épület belső vagy külső falára, állunk rendelkezésére projektekkel, rendszermegoldásokkal, zöldtető költségelőirányzattal, szakvéleménnyel.

Még több innen:  Zöldtető rendszerek