Home Növényzet Intenzív növényzet – Cserjék

Intenzív növényzet – Cserjék

9 perc olvasás
0
3,270

Az intenzív zöldtetők esetében a növényzet azonos a talaj szintjén levő kert növényzetével, mivel az épület szerkezete lehetővé teszi ezt.

Akár egy kert típusú zöldtetőről, akár egy táj típusú tetőről van szó, a felhasznált ültetőközeg optimális életkörülményeket biztosít egy változatos vegetációnak, a legfontosabb szempont ezek kiválasztásánál a helyszín éghajlata és mikroklímája, valamint az éves növekedési ütemük. Javasoltak az évelők vagy egynyári növények, cserjék, főleg az őshonos fajok vagy amelyek alkalmazkodtak az adott területhez.

A fás növényeknél, tűlevelűeknél vagy lombhullatóknál, figyelembe vesznek néhány jellemzőt: bokrok és cserjék, maximum 1,5-2 m magasságig, kúszó vagy merev szárúak, szárazságtűrők (xerofil, xero-mezofil fajok), viszonylag jó fagytűrők.

Egy teljesen átfogó növényskálát amelyek felhasználhatóak egy intenzív zöldtetőnél, kert vagy táj típusúnál, esetenként lehetetlen megvalósítani, mivel ez egy tereprendezési projekt, amelynél figyelembe kell venni mind a technikai, a felhasznált anyagi és pénzügyi lehetőségeket, mind a felhasználó opcióit ami a növényzetet illeti.

Néhány példa azonban amely lehetséges elképzelés ami a növények választékát illeti, fajok amelyek sikeresen alkalmazhatóak egy zöldtetőn:

Alnus viridis
Amelanchier laevis
Amelanchier stolonifera
Amygdalus nana
Aronia melanocarpa
Berberis vulgaris
Buxus sempervirens
Celastrus scandens
Cephalanthus occidentalis
Cladrastis lutea
Cornus alba
Cornus alternifolia
Cornus amomum
Cornus canadensis
Cornus racemosa
Cornus sericea
Cornus sericea ‘isanti’
Caragana arborascens
Chamaecytisus albus
Colutea arborescens
Cornus alba
Cornus mas
Cornus sanguinea
Corylus avellana
Cotoneaster horizontalis
Crataegus monogyna
Daphne laureola
Daphne mezereum
Diervilla lonicera
Hamamelis virginiana
Hydrangea arborescens
Hydrangea macrophylla
Hypericum kalm.
Jasminum fruticans
Juniperus horizontalis
Ligustrum vulgare
Lonicera tatarica
Kalm’s Ilex verticillata
Mahonia aquifolium
Myrica pennylvanica
Parthenocisus virginiana
Physocarpus opulifolius
Potentilla fruticosa
Potentilla tridentata ‘Nuuk’
Philadelphus coronarius
Physocarpus opulifolius
Ptelea trifoliata
Prunus cistena
Rhodendron ‘Aglo’
Rhus aromatica
Rhus glabra Ribes sanguineum
Rosa canina
Rosa gallica
Salix exigua
Sambucus canadensis
Sambucus pubens
Spirea alba
Spirea bumalda ‘Goldmound’
Spirea bumalda ‘Goldmound’
Spirea tomentosa
Symphoricarpus albus
Syringa vulgaris
Viburnum dentantum
Viburnum lentago
Viburnum trilobum
Viburnum opulus
Viburnum rhytidophyllum
Vitis riparia
Weigela florida ‘French Lace’
Tamarix tetrandra
Gazdag tájberendezési és zöldtető építési tapasztalattal, állunk rendelkezésre az extenzív vagy intenzív zöldtető növényzetének kiválasztásánál.

Az intenzív zöldtetők esetében a növényzet azonos a talaj szintjén levő kert növényzetével, mivel az épület szerkezete lehetővé teszi ezt. Akár egy kert típusú zöldtetőről, akár egy táj típusú tetőről van szó, a felhasznált ültetőközeg optimális életkörülményeket biztosít egy változatos vegetációnak, a legfontosabb szempont ezek kiválasztásánál a helyszín éghajlata és mikroklímája, valamint az éves növekedési ütemük.

Javasoltak az évelők vagy egynyári növények, cserjék, főleg az őshonos fajok vagy amelyek alkalmazkodtak az adott területhez. A növényzet kiválasztását amely alkotni fogja a zöldtető, zöld terasz, vagy élő falak összetételét, szakképzett kertész és tájépítészeti mérnökök segítségével végezzük, akik tapasztalattal rendelkeznek bármilyen típusú zöld terület építésében.

Az általunk ajánlott növények megfelelnek a helyi éghajlati viszonyoknak, legyen szó akár őshonos vagy behozott fajról, amelyek életképesnek bizonyultak az adott éghajlat és mikroklíma területén. A zöldtető utólagos karbantartását a garancia időszakában vagy a fenntartási szerződésnek megfelelően, maximális szakszerűséggel és hatékonysággal végezzük, azzal a közös céllal, hogy egy esztétikus, egészséges és jól fejlődő zöldövezet legyen. Az Ön ökológikus tetője lehet extenzív, szedummal, intenzív, fűfélékkel, évelő növényekkel, cserjékkel, fákkal és a legminőségibb pázsittal. Az ültetés történhet vegetációs szőnyeggel, szedum szőnyeggel, vagy gyep szőnyeggel, csemete ültetéssel, vagy fűmaggal, mag keverékkel, vagy növény tálcák felszerelésével, amely kifejlett növényeket tartalmaz, az azonnali eredmény eléréséért.

 

Még több innen:  Növényzet