Home Zöldtető rendszerek Kert típusú intenzív zöldtető

Kert típusú intenzív zöldtető

19 perc olvasás
1
8,975
Kert típusú intenzív zöldtető

Ha az épület teherbírása és a mikroklíma megengedi, olyan zöldtetők építhetők amelyek valódi értelemben vett kertnek nevezhetők. A városi zsúfolt területeken, ahol a föld szintjén nincsen hely, hogy egy kis zöldövezetet alakítsanak ki, az a tény, hogy egy kis tetőkertet tudunk kiépíteni amely közelebb visz minket a természethez, ahol megfigyelhetjük az általunk ültetett facsemete fejlődését, rendkívüli lehet.

Egy hagyományos tető szűrkesége átalakítható gazdag vegetációssá, pázsittal, cserjékkel, gyümölcsfákkal vagy akár zöldségessel is ha meg szeretnénk ízlelni egy sajátkezűleg termesztett zöldséget vagy gyümölcsöt.

A többi előnyről se feledkezzünk el, amely a zöldtetőket jellemzi, mint amilyen a tető hőmérsékletének szabályozása, mérsékelve a szélsőséges változásokat, az üvegházhatás csökkentése, a “Városi Hősziget hatás” csökkentése, a felesleges esővíz visszatartása, stb. (lásd “Miért zöldtető?).

Mindezek megoldásra kerülhetnek félintenzív vagy intenzív zöldtető építő technológiával, az adott ígényeknek megfelelően, illetve szemelött tartva az épületi terv sajátosságait, a helyi éghajlati feltételeket, a megfelelő karbantartási lehetőségeket (öntözési technikai lehetőségeket, és hosszútávú költségvetést), az épület szerkezeti teherbírását. Ez a vegetáció típus gondozást ígényel, öntözést, megfelelő műtrágyázást, a sajátos jellemzőjű ültetőközeg vastagsága 250 – 300 mm közötti lesz. Ez a vastagság a nagyobb növényi gyökértömeg miatt szükséges, ugyanúgy mint a tetőkertünk ültetőközegében elraktározodó tápanyagok miatt.

A kert típusú zöldtető egy elsősorban kikapcsolódásra szánt építés, beleszámítva egy átlagos gyalogforgalmat, amit figyelembe vesznek különösen a drénréteg kiválasztásánál, amely bizonyos felületi nyomóerőket kell megbírjon és biztosítsa a vízelvezetést, más párhuzamos rendszer nélkül.

Szemelött tartva, hogy ez a zöldtető kategória nem ígényel különsen nagy vastagságú ültetőközeget, mivel nem áll szándékunkban nagy magasságú fák ültetése, vagy más jelentős gyökértérfogatú növényzet ültetése, mégis intenzívnek számít, ezért kiépíthető úgy egyenes felületekre 0­-5°-ig, mint lejtősre 5° és 10° közötti dőlésszögűre.

Egy lapos felületre épülő, kert típusú intenzív zöldtető építőelemei, a következők:

Egy védőréteg, ami záróréteg is, ez egy gyökérálló fólia amely elenáll a gyökerek agresszív hatásának.
Egy védőréteg, geotextília, ami mechanikus védelmet nyújt a gyökérálló rétegnek, poliészter rostokból vagy mechanikusan préselt rostokból áll, poliészter és újrahasznosított polipropilénből, amelynek a vízfelvételi képessége 3 és 6 l/m² között van, terméktől függően.

Egy drén és vízvisszatartó réteg, kavicshoz hasonló tulajdonságokkal, de annál kiválóbb jellemzőkkel (mivel a kavicsnak nincsen vízvisszatartó képessége, nagy a súlya, stb). Ezek a lemezek 50-80 mm-es magsságúak, megtartják a vizet és a feleslegest kivezetik a lefolyóba, “túlcsordulás” elven. Modelltől függően, 10­-21 l/m² vizet tartanak meg, saját súlyuk csupán 2-4 kg/m². Az intenzív zöldtető gyalogos forgalomnak van tervezve, ezért a drénlemezek nyomásállósága 25 kN/m² és 35 kN/m² között van.
Egy polietilén fólia, ami 1-2 mm vastag, ez egy szűrőréteget képez amely megakadályozza a drénréteg eltömődését, nem engedi, hogy az megteljen a szubsztrátumból vagy vegetációs rétegből származó finom részecskékkel.
Szubsztrátum vagy ültetőközeg, amibe a növények gyökérzete kerül, ez kúlcsfontosságú a növények életben maradásához és fejlődéséhez. A félintenzív zöldtetők esetében 250 – 300 mm vastagság között van, az éghajlat és a növényzet típusától függően. Összetételében általában tartalmaz természetes és újrahasznosított anyagokat, mint cserép tégla törmelék, perlit, habkő, vulkáni kőzet, tőzeg rost, 1-40 mm-esre őrölt biológiailag lebomló növények. A legfontosabb szempont a szubsztrátum típusának kiválasztásánál, a vízmegtartó képesség, amely változhat a térfogat 25-40 %-a között, ezenkívül az áteresztőképesség és a szerkezeti stabilitás.

A vegetációs réteg amely hasonlít egy talajszinten levő kerthez és nagyon gazdag a különböző fajokban, a legfontosabb szempont ezek kiválasztásánál a helyszín éghajlata és mikroklímája, és az éves növekedési ütemük. Ajánlottak az évelő vagy egynyári növények, zöldség fajták, cserjék, különösen az őshonos fajták vagy amelyek meghonosodtak azon a területen, gyümölcsfák, stb. A fás növényeknél, a tűlevelű vagy lombhullatóknál figyelembe véve egyes jellemzőket: a bokrok és cserjék maximum 1,5-2 m-es magassággal, kúszó vagy merev szárúak, amelyek hozzászoktak a szárazsághoz (xerofil, xeromezofil fajok), viszonylag fagybírók.

Az 5° és 10° -os enyhe dőlésszögű kert típusú extenzív növényzetű zöldtetők ugyanazon feltételek teljesítése szerint épülnek mint a lapostetők esetében, egyetlen fontos különbség a következő: a drénlemezek rétege és az ültetőközeg rétege közé nem terítenek szűrőréteget, az ültetőközeget egyenesen a drénrétegre helyezik, így biztosítják a szubsztrátum stabilítását, a csúszás és erózió ellen, amelyet az esőzések vagy a szélerők okoznának ennél a dőlésszögnél. Ugyanakkor, növekszik a szubsztrátum nedvességmegtartásának fontossága, egészen a növényzet beültetése és meggyökerezéséig, amely majd megakadályozza a csúszást és eróziót. Ezért célszerű a vegetációs szőnyeg használata, ebben az esetben leginkább a pázsité, ismerve a gyors meggyökerezési idejét, ez stabilizál valamennyi építőréteget, megvédve így a zöldtető minden rétegét a kedvezőtlen időjárási viszonyoktól amelyek felmerülhetnek.

Egy ilyen módon kidolgozott zöldtető súlya vízzel telített állapotban elérheti a 350 kg/m²-t, a szerkezeti magassága a 35­-40 cm-t.

Az intenzív kert típusú zöldtetők karbantartása két különböző szakaszban történik:­
Az ültetés utáni karbantartás, ami két évig is eltarthat, amelyben a növények folyamatosan megerősödnek. ­
Karbantartás a zöldtető gondozásának szolgáltatása során, ami öntözést, műtrágyázást jelent, rendszeres ellenőrzést és a száraz növények, gyomok eltávolítását. A kert típusú intenzív zöldtetők dedikált karbantartást ígényelnek, a használatuk függvényében, és amely szemelött tartja az egyes növények évszakonkénti szükségleteit, fejlődésük, virágzásuk során, stb, hogy a teraszunknak az év minden szakában rendezett kinézete legyen.

Szaktanácsadást biztosítunk zöldtetők, zöld teraszok kivitelezésében, kert típusú, gazdag növényzetű teraszokhoz, ahová ültethetünk pázsitot, cserjéket, gyümölcsfákat vagy zöldségeket, ha szeretnénk saját kezűleg gyümölcsöt vagy zöldséget termeszteni. Rendelkezésre állunk akár a tervezési szakasztól, hogy Ön optimális megoldásban részesüljön bármilyen zöldtető projekthez.

Kulcsrakész projekteket valósítunk meg, teraszok, extenzív és intenzív zöldtetők hosszú távú karbantartását végezzük korszerű, tartós, ökológiai anyagokkal, vegetációs szőnyeg felhasználásával, amelyek összetétele speciálisan zöldtetőre szabott, legyen az extenzív, intenzív vagy táj típusú. A cégünk által kivitelezett zöldtetős projektek a legjobb költség/hatékonyság/biztonság aránnyal készülnek, emellett, segítünk rendszermegoldásokkal, teraszokhoz, zöldtetőkhöz, olyan módon, hogy konstruktívan és rugalmasan illeszkedjenaz Ön projektjének sajátos jellemzőihez.
Ez lehet akár egy extenzív zöldtetősre tervezett ipari csarnok, vagy egy reprezentatív irodai épület intenzív zöld teraszokkal, vagy egy futurisztikus bevásárlóközpont, emeleti parkolókkal és táj típusú zöld teraszokkal.

Akár egy intenzív akár egy extenzív zöldtetőt szeretne, vagy táj-, esetleg kert típusút, vagy ha az épület teherbíró képessége olyan feltételeket követel, hogy ultrakönnyű, vagy könnyű zöldtető épüljön, ha a zöldtető ökológiai hatását ki szeretné egészíteni napelemekkel, vagy ha szeretne egy mutatós kinézetű függőkertet az épület belső vagy külső falára, állunk rendelkezésére projektekkel, rendszermegoldásokkal, zöldtető költségelőirányzattal, szakvéleménnyel.

Még több innen:  Zöldtető rendszerek