Home Zöldtető rendszerek Függőkertek, zöld falak

Függőkertek, zöld falak

15 perc olvasás
0
10,914
Függőkertek, zöld falak

Talán nincs még egy olyan projekt, ahol az épület egybefonódik a természettel, amelynek erősebb vizuális hatása lenne mint a függőkerteknek, vagy ahogy Franciaországban mondják a zöld falnak, a színek sokféleségével, tucatnyi növényfajjal amelyek egy ilyen tájépítési remekműt alkotnak.

Ezekkel különböző méretekben és a legváratlanabb helyeken találkozunk szerte a világon. Népszerűségük jelentősen megnőtt az utóbbi években, amit néhány számadat is igazol: A ma létező függőkertek több mint 80%-a 2007 után épült, 93%-uk pedig 2009 után.
A zöld fal rendszerét Stanley Hart White Tájépítési Professzor az Illinoi Egyetemről találta fel, aki szabadalmazatatta ezt a rendszert 1938-ban, de a koncepció fejlesztése és népszerűsítése Patrick Blanc francia biológusnak köszönhető. Az erős vizuális hatásnak és pompás kinézetének köszönhetően, a függőkerteket sok esetben egyes intézmények és vállalatok köztereire építik ki.

A projekt amely keretében megvalósult a legnagyobb vegetációs felületű fal 2700 m²-en, a mexikói Los Cabos International Convention Center-bentalálható, de megemlíthetjük az Edmonton International Airport (Canada)-i tájépítéseket, a Changi International Airport (Singapore)-t, vagy a Chhattrapati Shivaji International Airport (Mumbai, India), anélkül, hogy a listánk véget érne.

Számos rendszer létezik amely által kivitelezhető egy vegetációval borított fal, ezek a konkrét architektúrai lehetőségek, a cél fal elhelyezkedése és építőanyaga, a pénzügyi források, stb. függvényében telepíthetőek. Az ilyen berendezések, a sokféle nevükkel, mint bio-fal, öko-fal vagy függőkert kivitelezhetők úgy az épület külső mint benti területein. A felhasznált technológiától függően, a függőkertek lehetnek falhoz rögzíthetők, különállóak, falra csatlakoztatható növényi modulok, és számos egyéb változatban.

Az általánosan használt zöld fal név főként három vegetációs struktúrájú katgóriát takar:
Zöld homlokzat, egy rendszer amelyben a kúszónövényeket különböző álványok segítségével irányítanak, hogy befedjen egy falat, egy kerítést, hogy felkússzon a tetőre, hogy beárnyékoljon egy teraszt, stb. Hozzá csatlakoztathatók egy meglévő építményhez, vagy egy önálló rendszert képezhetnek egy kert közepén, vagy bárhol szeretnénk. A növényeket a földben gyökereztetik, vagy ha magasban építik, különböző termékeny földdel tele tartályokban. A növények fajtájától, a mikroklímától, műtrágyázástól függően, néhány szezon után teljesen kifejlődnek.
Élő fal, amely modulokból épül, az előre beültetett növényes paneleket a falra vagy önálló szerkezetekre rögzítik. Ezeket a modulokat különböző anyagokból gyártják, mint műanyag, expandált polisztirol, textilek, kerámiák vagy beton, és a legkülönbözőbb növényekkel lehet beültetni, jelentős sűrűséggel, ebből a szempontból sokkal előnyösebb mint egy zöld homlokzat.

Évelő virágok, páfrányok és gyógynövények csupán néhány példája ezeken a modulokon termeszthető fajoknak. Ezek az élő modulos falak kiépíthetők bármilyen éghajlaton, bármilyen körülményhez alkalmazkodnak, árnyékos vagy tűző naphoz, benti vagy külső térben.
Vegetációs támfal, amelyek szerkezetét úgy tervezték, hogy stabilizálja a meredek lejtőket, 45°-tól 88°-ig. Ezeknek az építményeknek a szilárd szerkezete megállítja a talajcsúszást, míg a vegetáció segít megelőzni az eróziót a föld rögzítésével. Általában különböző anyagú kőlapokból készülnek, amelyeket megtöltik termőfölddel és beültetik vagy bevetik. Szemelött tartják, hogy a kifejlett növények az egész szerkezetet lefedjék, betöltve így az esztétikai szerepüket.

Bármelyik módszert alkalmazzák is, a függőleges kerteknek vitathatatlan előnyei vannak, amelyből megemlítünk néhányat:

 • Életre keltik a fel nem használt városi tereket.
 • Különleges vizuális hatás, már elejétől fogva és a növények pihenési időszakában is.
 • Növeli az épület értékét.
 • Csökkenti a városi hősziget hatást amely nyáron a nagyvárosokat érinti.
 • Az épületen belül 5 fokkal csökkenti a hőmérsékletet nyáron és egy jó hőszigetelőnek bizonyul a téli időszakban (egy külső függőkert esetén), amely esetben egy 500 Euro/m² -s évi megtakarítást ér el az irodaépületek esetében a fenntartási költségeknél (melegítés, légkondícionálás).
 • A zártkörű öntözőrendszerekkel nem egy jelentős víz fogyasztó.
 • 1 m² növényzet annyi oxigént termel amennyi egy ember egy évi szükséglete és felfog 130 gramm port.
 • Egy 60 m²-es függőleges kert képes rögzíteni a káros gázakat évente 40 tonnáig is.
 • Növelik az alkalmazottak hatékonyságát és a természetes megjelenésükkel csökkentik a munkahelyi diszkomfort érzést.
 • A függőleges kert csökkenti a zajszennyezés szintjét akár 10 decibellel is.
 • Rövid telepítési idő.
 • Sokféle különböző alkalmas növény.
Szaktanácsadást biztosítunk zöldtetők, zöld teraszok kivitelezésében, függőkertek, zöld falak építésében amelynél az épület egybefonódik a természettel, erős vizuális hatást keltve, a színek sokféleségével, tucatnyi növényfajjal amelyek egy ilyen tájépítési remekműt alkotnak.

Rendelkezésre állunk akár a tervezési szakasztól, hogy Ön optimális megoldásban részesüljön bármilyen zöldtető projekthez. Kulcsrakész projekteket valósítunk meg, teraszok, extenzív és intenzív zöldtetők hosszú távú karbantartását végezzük korszerű, tartós, ökológiai anyagokkal, vegetációs szőnyeg felhasználásával, amelyek összetétele speciálisan zöldtetőre szabott, legyen az extenzív, intenzív vagy táj típusú. A cégünk által kivitelezett zöldtetős projektek a legjobb költség/hatékonyság/biztonság aránnyal készülnek, emellett, segítünk rendszermegoldásokkal, teraszokhoz, zöldtetőkhöz, olyan módon, hogy konstruktívan és rugalmasan illeszkedjenaz Ön projektjének sajátos jellemzőihez. Ez lehet akár egy extenzív zöldtetősre tervezett ipari csarnok, vagy egy reprezentatív irodai épület intenzív zöld teraszokkal, vagy egy futurisztikus bevásárlóközpont, emeleti parkolókkal és táj típusú zöld teraszokkal.

Akár egy intenzív akár egy extenzív zöldtetőt szeretne, vagy táj-, esetleg kert típusút, vagy ha az épület teherbíró képessége olyan feltételeket követel, hogy ultrakönnyű, vagy könnyű zöldtető épüljön, ha a zöldtető ökológiai hatását ki szeretné egészíteni napelemekkel, vagy ha szeretne egy mutatós kinézetű függőkertet az épület belső vagy külső falára, állunk rendelkezésére projektekkel, rendszermegoldásokkal, zöldtető költségelőirányzattal, szakvéleménnyel.

Még több innen:  Zöldtető rendszerek