Home Hírek A Milánói Bosco Verticale

A Milánói Bosco Verticale

4 perc olvasás
3
508
Odu Green Roof

Bosco Verticale (Függőleges Erdő) egy lakótoronypár a milánói Porta Nuova kerületben, Olaszországban, a Via Gaetano de Castillia és Via Federico Confalonieri között, közel a Milano Porta Garibaldi vonatállomáshoz.

Ezek magassága 110 m illetve 76 m és a tervek szerint több mint 900 fának nyújt otthont (körülbelül 550 az első toronyban és 350 a másodikban), 8900 négyzetméter teraszfelületen. A komplexumban van egy 11 emeletes irodaépület is, amelynek a homlokzata nem ad othont növényeknek. A tornyokat Stefano Boeri, Gianandrea Barreca és Giovanni La Varra tervezték. Természetesen már az elejétől fogva részt vettek kertészek és botanikusok is. Az épület 2014 októberében volt felavatva.

A Milánói Bosco Verticale

A projekt a milánói Via De Island Castillia és Confalonieri közötti történelmi negyed rehabilitációjának részeként jött létre. Két lakótoronyból áll, a nagyobbik 26 emeletes (Torre E néven), az alacsonyabbik 18 emeletes (Torre D néven). Ezek 400 lakrészt tartalmaznak, értékesítési áruk mivel zöld környezetet biztosítanak 3000 eurótól kezdődik négyzetméterenként.

Bosco Vericale név nem véletlen mivel mindkét torony három és hat méter magas fáknak ad otthont, amelyek enyhítik a szmogot és oxigént termelnek. Ugyanakkor mérséklik a környezet hőmérsékletét úgy a téli időszakban mint nyáron. A növények csillapítják a zajt is.

A projektet tesztelték egy szélcsatornában, hogy meggyőződjenek arról, hogy a fákat nem fogják kidönteni az erős szelek. Botanikusokkal és kertészekkel konzultált a mérnökcsapat, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a szerkezet megbírja a növények általi terhelést évek múltán is. A vasbeton struktúrájú erkélyek úgy lettek megtervezve.

A két épületen 730 fa (480 nagy, 250 kicsi), 5000 cserje, 11000 évelő és más növény van. Az eredeti tervben 1280 magas növény, és 920 kis méretű növény szerepel s közel 50 fajta biztosítja a biodiverzitást. A beültetett növényzet egyenértékű egy hektár erdő növényzetével, ami nagyvárosi viszonylatban egy hatalmas előrelépés.

Még több innen:  Hírek